Nieuwsoverzicht 29/07 | Inzameling na manegebrand • 'COA te kieskeurig met woningen'

FLEVOLAND • Ma 29 juli 2024 | 18:55 • Maandag 29 juli 2024 | 18:55

Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met op deze zomerse maandag:

• Inzamelingsactie na managebrand

• 'COA te kieskeurig met woningen'

• Boeren vinden vervuiling bij vliegveld zwaar overdreven

• 35 mensen willen burgemeester worden van Zeewolde

Inzamelingactie voor gedupeerden stalbrand
"Een sprankje hoop." Dat moet een inzamelingsactie bieden aan de gedupeerden van de grote stalbrand in Zeewolde. Bij die brand kwamen 18 paarden om het leven.

Veel paardeneigenaren hebben volgens de initiatiefnemer van de petitie niet de middelen om nieuwe spullen te kopen of "opnieuw een maatje aan te schaffen, als ze daar al klaar voor zijn."

'COA heeft zelf schuld aan achterstand huisvesten statushouders'
Het ligt deels aan het COA zelf dat Lelystad er niet in is geslaagd om het eerste halfjaar te voldoen aan de verplichting om een bepaald aantal statushouders te huisvesten. Dat zegt de gemeente.

Er zijn wel woningen, maar niet van het type dat het COA zoekt. De gemeente meldt dat woningcorporatie Centrada voldoende woningen heeft aangeboden, maar dat het COA niet op het aanbod is ingegaan.

Zo heeft Centrada vooral woningen voor gezinnen beschikbaar, terwijl het COA huisvesting zoekt voor alleenstaanden. Tachtig procent van de statushouders in asielcentra bestaat volgens het COA uit alleenstaanden.

Boeren Meerkoetenweg vinden PFOS-vervuiling zwaar overdreven
Agrariërs langs de Meerkoetenweg bij Lelystad Airport zijn boos op het Waterschap Zuiderzeeland. Ze vinden dat het waterschap de vervuiling van oppervlaktewater in de Meerkoetentocht met PFOS zwaar overdrijft.

"Het waterschap gaat uit van een overschrijding van 538 keer de norm, maar dat is die voor vissen en natuur. Voor het water waarmee wij gewassen op onze akkers besproeien is er geen norm. Het dichtste bij komt die voor het privégebruik van een groentetuintje en bedraagt 3,5 nanogram per liter."

De boeren vinden dat het waterschap en de GGD het risico groot doen overkomen. Media hebben de overschrijding te sensationeel opgepakt. "Dat klinkt als sensatie," aldus een agrariër.

35 sollicitanten voor burgemeestersvacature Zeewolde
13 vrouwen en 22 mannen willen de nieuwe burgemeester van Zeewolde worden. Daarmee is de belangstelling groter dan bij recente vacatures op Urk en Almere.

Op Urk solliciteerden eerder dit jaar 13 mensen op de positie van burgemeester, in Almere waren dat ruim anderhalf jaar geleden 22 mensen.

Ander nieuws:

• Ambulances zijn er in verschillende soorten en maten. Welke varianten zijn er in Flevoland en wanneer worden ze ingezet?

• Onthoofde koe eindelijk gerepareerd: 'Ik ga het niet nog een keer doen'.

• Lelystad was afgelopen week het toneel van een flink tennis- en padeltoernooi. Daar kwamen zo'n zeshonderd deelnemers en veel publiek op af. "Echt een fantastische week", zegt de organisatie.

• Ze helpen familieleden zoeken naar vermisten en zetten grote zoekacties op: de vrijwilligers van de Urker stichting CPV. Met dank aan de politie hebben ze nu een nieuwe mobiele commandowagen.

• A6 weer een paar nachten dicht, nu tussen Urk en Emmeloord.

Het beste van afgelopen weekend:

• Steenmarters veroorzaken opnieuw schade bij auto's: hoe kan je dat voorkomen?

• De Olympische Spelen zijn in volle gang. Vier Flevolanders doen mee. Dit zijn de momenten waarop ze in actie komen.

Dit moet je zien: Rockbitch in Lelystad
Deze zomer duiken we in ons televisie-archief en blikken we terug op opvallende verhalen uit het verleden. Vandaag: Rockbitch.

Het is eind 1997 als de Britse muziekgroep Rockbitch optreedt in Lelystad. Dat zorgt voor commotie, omdat de leden bloot of half bloot op het podium staan en ook nog eens seksuele handelingen plegen. Kerkgenootschappen protesteren maar het optreden mag toch doorgaan:

PS. Krijg je het laatste nieuws liever in je mail elke avond om 19.00 uur? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel