Steenmarters veroorzaken opnieuw schade in Emmeloord: hoe kan je dat voorkomen?

FLEVOLAND • Zo 28 juli 2024 | 15:02 • Zondag 28 juli 2024 | 15:02

Ze zien eruit als schattige dieren, maar steenmarters kunnen behoorlijk vervelend zijn. Ze gebruiken auto's en huizen als nest- of schuilplaats en knagen bijvoorbeeld de kabels in je auto door. Oplossingen zijn schaars, omdat steenmarters een beschermde diersoort zijn, maar ze zijn er wel.

Afgelopen vrijdag zorgde een steenmarter nog voor vraatschade aan een auto in de wijk Emmelhage in Emmeloord. Het beestje vrat door de motorkapisolatie.

Het is de tweede keer dit jaar dat de eigenaar van de auto vraatschade heeft. Volgens haar hebben haar buurtgenoten er ook veel last van. Dat is niet verwonderlijk, want het dier komt veel voor in de Noordoostpolder. Ook auto's die in garages staan, blijven niet gespaard. Het beestje heeft maar een opening van vijf centimeter nodig om binnen te komen.

Territorium afbakenen
Het dier bijt van alles kapot om de geur van andere steenmarters uit te wissen. Het diertje bakent namelijk zijn territorium af door zijn geur te verspreiden. Ruikt een steenmarter een concurrerende geur, dan gaat hij als een wilde tekeer op luchtslangen, elektronicakabels of zelfs remslangen. Volgens de ANWB kan de schade aan de auto daardoor oplopen tot in de duizenden euro's.

Hoe kom je er vanaf?
Het bestrijden van de steenmarter mag niet, maar er zijn wel manieren om te voorkomen dat het dier in je auto klimt. Bijvoorbeeld door een zogenoemde marterverjager. Dat is een apparaatje dat een geluidsfrequentie kan uitzenden die het beestje vervelend vindt. Of een anti-marter spray, want het dier houdt niet van stank.

Daarnaast zijn er ook nog allerlei huis-tuin-en-keukentrucjes om steenmarters weg te houden. Denk aan kippengaas onder je auto leggen, want daar lopen de beestjes niet graag overheen. WC-blokjes onder de motorkap leggen of schoonmaken met azijn zou kunnen helpen vanwege de geur. Ook is de steenmarter bang voor honden, dus een flinke pluk hondenhaar rondom je auto verstoppen, kan ook helpen.

Vaste route
Wissel deze trucjes af om de beestjes zo lang mogelijk te weren, aldus Landschapsbeheer Flevoland. De beestjes zijn nieuwsgierig, maar ze zijn ook bang, dus je moet ze iets aanbieden dat wisselt.

Net als muizen loopt de steenmarter een vaste looproute. Kom je dus krabsporen of uitwerpselen tegen en heb je geen schade? Wees gewaarschuwd want dan komt 'ie waarschijnlijk nog eens terug.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel