Onthoofde koe eindelijk gerepareerd: 'Ik ga het niet nog een keer doen'

FLEVOLAND • Ma 29 juli 2024 | 18:03 • Maandag 29 juli 2024 | 18:03

Ruim een halfjaar nadat het kunstwerk 'Koe met tulpen' is onthoofd, is het weer klaar om teruggeplaatst worden. Kunstenaar Ella Steenmeijer is twee maanden bezig geweest om het beeld in ere te herstellen.

Het standbeeld, dat normaal voor winkelcentrum Ravelijn in Zeewolde staat, werd in november vorig jaar vernield. Waarschijnlijk door vuurwerkvandalen. Wie het op het stenen rund gemunt had, is volgens Steenmeijer nu nog steeds niet duidelijk. "Anders had ik ze hier uitgenodigd, en dan hadden ze het zelf mogen repareren", zegt ze, nog altijd vol onbegrip.

Lees ook: Vandalen slaan toe, geen kop meer op kunstkoe

3d-scan
Voor die reparatie moest het kunstwerk eerst naar een bedrijf in Delft. Daar werd een nieuwe kop op het standbeeld gezet. De gemeente had een 3d-scan van het kunstwerk laten maken, dus kon het hoofd exact nagemaakt worden.

De vernieuwde koe, in de werkplaats

Vervolgens was het aan Steenmeijer om dat nieuwe hoofd van een nieuw likje verf te voorzien, maar daar ontstond een probleem: "Het lichaam van de koe was inmiddels vervaagd. Dus toen ik het hoofd opnieuw had geverfd, moest de rest ook."

Bovendien was de rug van de koe beschadigd. Volgens Steenmeijer komt dat onder andere door ouders die hun kinderen achterop de koe zetten voor een foto. Er zat voor haar niks anders op dan de hele koe kaal te schuren en opnieuw te verven. Een karwei van twee maanden.

De nieuwe koeienkop

'Drie keer is scheepsrecht'
Het is al de derde keer dat Steenmeijer dit kunstwerk maakt. De eerste keer was in 2008, maar die koe werd gestolen. Er kwam een nieuwe versie, dit keer gevuld met beton zodat het niet meer zo makkelijk was om mee te nemen.

Maar ook de tweede koe was dus niet vandalismebestendig. Nu heeft ze het voor de derde keer opnieuw moeten maken. Elke keer als het kunstwerk is gemaakt, signeert ze het opnieuw, met het jaartal erbij. "Maar dit is wel de eerste keer dat ik een werk drie keer heb ondertekend."

Ze gaat er dan ook vanuit dat het hierbij blijft. "Ik hoop dat hij het nog lang volhoudt, maar ik ga hem niet nog een keer repareren. Driemaal is scheepsrecht." Wanneer de koe weer op z'n plek wordt gezet, is aan de gemeente. Die kan daar nu nog niks over zeggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel