Huisvesting statushouders Lelystad: 'COA te kieskeurig met woningen'

LELYSTAD • Ma 29 juli 2024 | 12:30 • Maandag 29 juli 2024 | 12:30

Het ligt deels aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zelf dat Lelystad er niet in is geslaagd om het eerste halfjaar voldoende statushouders te huisvesten. Er zijn wel woningen, maar niet van het type dat het COA zoekt. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders aan de Lelystadse gemeenteraad.

Lelystad had in de eerste zes maanden van de provincie opgelegd gekregen dat zij 87 statushouders moest huisvesten. Door achterstand uit het tweede halfjaar van vorig jaar kwamen er daar nog achttien bij. Totaal dus 105.

Hiervan hebben er tot 1 juli 62 een woning gekregen. De overige 43 staan nog als woningzoekende op de wachtlijst van het COA.

Dat cijfer klopt niet, zegt de gemeente. Woningbouwstichting Centrada was tot eind juni al bezig om de huurcontracten te regelen voor meer statushouders, waardoor de wachtlijst feitelijk maar 27 mensen bevat. Waarom het COA-cijfer niet klopt, kan de gemeente niet verklaren.

Gezinswoningen
Verder merkt de gemeente op dat Centrada voldoende woningen heeft aangeboden, maar dat het COA niet op het aanbod is ingegaan. Zo heeft Centrada vooral woningen voor gezinnen beschikbaar, terwijl het COA huisvesting zoekt voor alleenstaanden. Tachtig procent van de statushouders in asielcentra bestaat volgens het COA uit alleenstaanden.

Ook woningen van andere Lelystadse aanbieders werden niet aangenomen. "Wanneer dit wel was gebeurd, dan was aan de taakstelling voor het eerst halfjaar voldaan," aldus de gemeente.

Lelystad kan niet zeggen of het zal lukken om de achterstand voor het eind van het jaar in te lopen of weg te werken. Dat hangt onder meer af van het aantal beschikbare huurwoningen en de doorstroming daarnaar toe vanuit de appartementen Lily en Lars. Dat zijn appartementen voor spoedzoekers. Een andere factor is het aantal nareizigers, ofwel familie van statushouders die al in de provinciehoofdstad wonen.

Andere gemeenten
De gemeente Zeewolde meldde vorige week dat zij een achterstand heeft op de huisvesting voor 28 statushouders. Dronten had in het eerste halfjaar een achterstand van 56 statushouders op de taakstelling. Noordoostpolder zei eerder deze maand dat zij net als Lelystad zich vooral richt op de opvang van gezinnen in plaats van alleenstaanden.

De provincie schreef onlangs dat zij met Urk en Almere in gesprek is over de achterstand in de huisvesting. Almere denkt dit jaar 375 statushouders te kunnen huisvesten, maar moet nog wel een achterstand van het eerste halfjaar plus een deel van het derde kwartaal van totaal 105 mensen wegwerken.

In augustus bekijkt de provincie of Urk aan haar taakstelling heeft voldaan. Zo niet, dan volgt er in september een bestuurlijk overleg met de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel