Terug in de tijd: Rockbitch in Lelystad, 'Eén die het bedroeft'

LELYSTAD • Zo 28 juli 2024 | 20:45 • Zondag 28 juli 2024 | 20:45

Eind 1997 treedt de Britse muziekgroep Rockbitch op in Lelystad. Dat zorgt voor commotie, omdat de leden bloot of half bloot op het podium staan en ook nog eens seksuele handelingen plegen. Protest van kerkgenootschappen heeft geen baat. De burgemeester geeft een vergunning.

Omroep Flevoland bestaat dit jaar 35 jaar. Daarom duiken wij in de zomer in het omvangrijke archief van Omroep Flevoland. Sinds 1997 maken we televisie en zijn er ontelbaar veel reportages gemaakt.
"Er is Eén die het bedroeft", zegt meneer Veen van Regiogebed Flevoland, terwijl hij jeugd aanspreekt die in de rij staat om naar het concert te gaan. "Wie dan?", vraagt een jongen brutaal. "God", is het antwoord. Veen probeert bezoekers op andere gedachten te brengen en vooral niet naar binnen te gaan.

Meneer Veen spreekt jeugd toe

Bezoekers zijn voor aanvang vooral nieuwsgierig. "Ik kom vooral voor de muziek", grapt een jongeman. Duidelijk is dat hij juist komt voor het feit dat de dames bloot op het podium staan.
Overal waar de band optreedt, zorgt dat voor ophef. De christelijke stichting Schreeuw om Leven probeert via de rechter het evenement te verbieden. Burgemeester Chris Leeuwe van Lelystad geeft desondanks een vergunning, maar wel op voorwaarde dat de band zich netjes gedraagt en achter de schermen geen seks heeft met mensen uit het publiek. Ondanks die belofte gebeurt dat toch.

De band bestaat inmiddels niet meer. Rockbitch is gestopt in 2002.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel