Nieuw commandocentrum voor zoekteam vermisten dankzij politie: 'Zijn heel dankbaar'

URK • Zo 28 juli 2024 | 19:55 • Zondag 28 juli 2024 | 19:55

Ze zijn al bij talloze bekende vermissingen betrokken geweest: de vrijwilligers van Coördinatie Platform Vermissing (CPV). Ze helpen familieleden zoeken naar vermisten en zetten grote zoekacties op. En vanaf dit weekend kan dat nóg beter, met een nieuw commandocentrum op wielen.

Voorzitter Teun Hakvoort is trots op de nieuwe wagen van het team. De stichting krijgt de sleutels van de politie overhandigd, de vorige eigenaar. Voorheen deed hij dienst voor de forensische dienst, en daarom is hij volgens Hakvoort zeer geschikt als commandocentrum.

"We kunnen bijna alles met deze auto. Hij heeft eigen internet, airco en zelfs een eigen wc", vertelt Hakvoort. En zo'n wc is geen overbodige luxe als zoektochten lang duren, iets wat vaak gebeurt. Zo was het team betrokken bij de recente zoektocht naar de vermiste Wildeburger, maar ook de dagen-durende zoektocht naar de vermiste Lelystedeling Paulus in 2023.

'Klein huis'
Met de nieuwe bus wordt zoeken weer een stukje makkelijker. Zo heeft de bus namelijk ook meerdere schermen, veel meer opbergruimte en zelfs een ingebouwd aggregaat. "Bij de vorige bus moesten we iets uitzetten als we koffie wilde zetten. Nu kan dat allemaal veel beter geregeld worden."

Auke van Slooten aan bureau commandocentrum

De bus wordt gebruikt als een soort commandocentrum, dé centrale plek waaruit alle 'zoekers' worden aangestuurd. En dan gaat het soms over honderden zoekers, waar je allerlei materiaal voor moet hebben. "We geven ze een hesje, een badge met alle informatie en een kaart mee, en dat moeten we wel allemaal meenemen", verklaart Hakvoort.

Geen kleine donatie
De Urker stichting zoekt al naar vermisten sinds 2016 en kreeg in 2020 een eerste bus. Die is veelvuldig gebruikt, maar was volgens medeoprichter Auke van Slooten toe aan vervanging. "Nu kunnen we ook veel meer. Echt geweldig dat de politie dit aan ons doneert."

Politie bij de sleuteloverhandiging

En dat is geen kleine donatie. Een nieuwe bus kan zo tweeëneenhalve ton kosten, vertelt de bouwer. Hij heeft de bus in eerste instantie voor de politie gebouwd en is de afgelopen weken druk bezig geweest met het ombouwen van de bus. "Zo mogen de blauwe zwaailichten natuurlijk niet mee."

Alles gedoneerd
Het zoekteam heeft niets hoeven te betalen voor de bus, de gehele inrichting, lampen en bus zelf zijn gedoneerd. Medeoprichter Van Slooten lijkt bijna ontroerd door het initiatief van de politie en alle donateurs. "Dat je dit zo van een ander krijgt, is heel bijzonder."

Toch hoopt hij de bus zo min mogelijk nodig te hebben. "Maar zo zijn we in ieder geval voorbereid."

De nieuwe commandopost

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel