Niet alle ambulances zijn hetzelfde: welke soorten zijn er en wanneer worden ze ingezet?

FLEVOLAND • Ma 29 juli 2024 | 6:00 • Maandag 29 juli 2024 | 6:00

Als een ambulance met spoed langs je rijdt, zal het je niet opvallen. Maar in Flevoland hebben we verschillende soorten. Hoe ernstig een aandoening is of de verwondingen van een slachtoffer, bepalen onder meer welke ambulance er gaat rijden. Welke soorten zijn er en wanneer wordt de ambulance waar heen gestuurd?

Ambulances staan niet altijd bij een ziekenhuis. Er zijn verschillende plekken in Flevoland van waaruit ambulances vertrekken. Ze staan daar omdat ze, volgens de eigen brancherichtlijnen, binnen 15 minuten bij een slachtoffer moeten zijn.

De eerste en meest compacte ambulance wordt ingezet als 'rapid responder' of ook wel de soloambulance genoemd. Er zit alleen een ambulanceverpleegkundige in die ook zelf rijdt. Deze verpleegkundigen hebben soms een aanvullende opleiding gehad tot verpleegkundig specialist. In dit type ambulance is geen brancard beschikbaar, maar wel een stoel waarin iemand kan worden onderzocht. 

Deze ambulance wordt bijvoorbeeld ingezet als er iemand is gevallen met een fiets, veel pijn heeft, maar als het niet duidelijk is of er echt iets gebroken is. "Deze verpleegkundige kan ook specialistische hulp bij iemand thuis bieden," vertelt Gaby Moons. Ze is teammanager van de regionale ambulancevoorziening Flevoland en Gooi en Vechtstreek. "Als er na onderzoek vervoer naar het ziekenhuis nodig is, wordt dit vaak met een van de andere ambulances gedaan."

Deze auto wordt ook gebruikt bij grote rampen door de Officier van Dienst. Hij of zij heeft tijdens een crisis de leiding over de geneeskundige hulpverlening. 

Geen levensbedreigende situatie
De tweede soort ambulance is bedoeld voor 'middencomplexe zorg'. Dat staat ook op de zijkant van de auto en is verder te zien aan het nummer op de auto. Dit begint met een 2. 

Als er geen sprake is van een acute levensbedreigende situatie, maar wel al duidelijk is wat er aan de hand is, komt deze ambulance met chauffeur en verpleegkundige. Er is zuurstof aanwezig in de auto. Ook zit er een hartmonitor in en een brancard waarop patiënten vervoerd kunnen worden naar het ziekenhuis.

Meer apparatuur
De derde soort ambulance met hoogcomplexe zorg lijkt aan de buitenkant veel op de tweede, maar hij heeft meer apparatuur aan boord. Het gaat dan bijvoorbeeld om beademingsapparatuur. Ook is er een kinderkoffer aanwezig, waar bijvoorbeeld kleinere infuusnaalden en zuurstofmaskers in zitten. Deze ambulance wordt ingezet bij spoedeisende en levensbedreigende situaties.
Er zijn in Nederland ook nog ambulanceverpleegkundigen die op een motor rijden. Maar die rijden niet vanuit de ambulancezorg in Flevoland.

Omdat ambulancediensten uit andere provincies elkaar soms ondersteunen, kan het voorkomen dat er wel één in Flevoland aanwezig is. Deze motorambulance biedt dan dezelfde hulp als de compacte soloambulance. 

Traumahelikopter
In sommige gevallen wordt er een traumahelikopter ingezet. "Dit wordt gedaan als er op een locatie specialistische zorg van een arts nodig is," vertelt Karin van Rossum van de meldkamer van Flevoland en Gooi en Vechtstreek. 

Een traumahelikopter wordt doorgaans niet ingezet om iemand naar het ziekenhuis te brengen. De heli brengt een arts naar een locatie. Die arts rijdt soms wel met de ambulance mee naar het ziekenhuis. "In zeer zeldzame gevallen gaat een patiënt ook echt mee met de traumahelikopter."

Als je eenmaal in een ambulance wordt vervoerd en er is sprake van spoed, dan geldt volgens de brancherichtlijnen dat iemand binnen 45 minuten een ziekenhuis moet kunnen bereiken. In Flevoland wordt dat nog niet altijd gehaald.

Lees ook: Norm van 45 minuten voor ambulanceritten ruim overschreden

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel