Familie geredde Urkers bedankt reddingswerkers na herdenkingsdienst ingestort hotel: 'Jullie zijn helden'

URK • Zo 11 augustus 2024 | 15:23 • Zondag 11 augustus 2024 | 15:23

In het Duitse Kröv is zondag een herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers die dinsdagavond omkwamen doordat een hotel in die plaats instortte. Reddingswerkers, slachtoffers en hun families kwamen samen. Ook werd er gebeden voor de 26-jarige man uit Urk, die ernstig gewond raakte en in kunstmatige coma wordt gehouden.

De man, zijn 23-jarige vrouw en hun jonge zoontje raakten dinsdagavond bedolven onder het puin. Vader Mark lag bijna dertien uur bekneld, voordat hij onder het puin vandaan kon worden gehaald. Hij is er slecht aan toe en ligt sindsdien in een ziekenhuis in Trier. Hij is onder meer geopereerd aan beide kanten van zijn heup en aan zijn linkerarm.

Op dit moment wordt hij geopereerd aan drie grote wonden, deelt zijn vrouw op sociale media. "Er is groot infectiegevaar. Bid dat er geen infecties zullen optreden."

'Jullie zijn helden'
Na de dienst bedankte een familielid de reddingswerkers in een toespraak. "Jullie zijn helden. Er is zo goed gewerkt", zei de vader van de 23-jarige vrouw. "Wij zijn zeer, zeer dankbaar."

Ook de vader van Mark sprak na de dienst. "We vertrouwen erop dat hij volledig zal herstellen", zei hij. "De dokters zijn goed."

Een 64-jarige vrouw en de 59-jarige hoteleigenaar kwamen om het leven. Iedereen in het dorpje kent elkaar en de getroffen hotel- en restaurantfamilie is populair, vertelde burgemeester Desire Beth. De dienst is dan ook "voor alle betrokkenen heel belangrijk om met de rouw om te kunnen gaan."

Wat gebeurt er met het hotel?
Het hotel wordt nu stukje bij beetje gesloopt om het onderzoek naar de oorzaak van de instorting af te ronden, meldt het Duitse persbureau DPA. Volgens brand- en rampenbestrijdingsinspecteur Jörg Teusch kan het weken of zelfs maanden duren voordat de oorzaak wordt gevonden, "als die al wordt gevonden."

De basisstructuur van het ingestorte hotel dateert uit de 17e eeuw. Het oude gebouw had houten plafonds, maar bij een uitbreiding in 1980 werden er betonnen plafonds toegevoegd. Uit rapporten moet blijken "of er iets in de onderbouw van de oude bouwconstructie is mislukt."

Crowdfunding
Ondertussen heeft een crowdfundingsactie, bedoeld om de Urker per helikopter naar Nederland te vervoeren, al 54.000 euro opgebracht. Dat is ruim boven het doelbedrag van 20.000 euro. Het extra geld zal worden gebruikt voor niet gedekte medische kosten, verloren spullen in het puin, en andere uitgaven die niet door de verzekering worden vergoed.

Lees ook: Hoe een idyllisch hotel aan de Moezel veranderde in het epicentrum van een ramp

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel