Zwaargewonde Mark uit Urk met vliegtuig naar Groningen gebracht

URK • Ma 12 augustus 2024 | 13:20 • Maandag 12 augustus 2024 | 13:20

De zwaargewonde Mark Hoefnagel (26) uit Urk is maandagochtend met een vliegtuig naar Groningen gebracht. Hij is daar opgenomen in het UMCG waar hij moet herstellen van het ernstige lichamelijk letsel dat hij vorige week opliep.

Dinsdagavond raakte de Urker bedolven onder de brokstukken van een ingestort hotel in het Duitse Kröv. Sindsdien was hij opgenomen in een ziekenhuis in het nabijgelegen Trier. Een ambulance heeft de Urker maandagochtend opgehaald en naar een vliegveld in Luxemburg gebracht.

Mark is vervolgens met een 'luchtambulance' van Luxembourg Air Rescue overgevlogen. Volgens zijn vrouw Edi is de vlucht naar Groningen goed en rustig verlopen, zo meldt ze via sociale media.

Nachtmerrie
Het gezin Hoefnagel belandde vorige week samen met hun bijna tweejarige zoontje Jamie in een nachtmerrie. Na de instorting van hun hotel zaten Edi en Jamie bijna tien uur opgesloten onder de brokstukken. Zij kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. Hun redding bleek een omgevallen deur te zijn geweest, die zorgde voor een veilige holte voor de Urkse en haar zoontje.

Het ingestorte hotel

SWR Aktuell
Haar man Mark had minder geluk. Hij zat bijna dertien uur dubbelgevouwen vast onder het puin. Naast een gebroken arm, bleek hij ook ernstig inwendig letsel te hebben opgelopen. Door de beknelling heeft met name de onderste helft van zijn lichaam te weinig zuurstof gekregen. Dat heeft ook gevolgen gehad voor zijn nieren, die nu niet meer werken.

Operatie
In het Duitse Trier is Mark afgelopen weekend opnieuw geopereerd. Hij heeft drie grote wonden, die de komende maanden open moeten blijven. Dat zorgt voor grote risico's op infecties. De Urker wordt voorlopig in slaap gehouden.

De zogenoemde repatriëringsvlucht was nodig omdat de Urker naar een meer gespecialiseerd ziekenhuis moest. Een ziekenhuis in het Duitse Aken zou geen ruimte hebben gehad, waardoor er werd gezocht naar een ziekenhuis dichter bij huis.

Inzamelingsactie voor vlucht
De repatriëringsvlucht leverde wel een financieel probleem op. Omdat het gezin geen aanvullende reisverzekering had afgesloten zouden de kosten niet worden gedekt. Een snel opgestarte online inzamelingsactie heeft tot nu toe bijna 60.000 euro opgeleverd.

Lees ook: Urk trekt massaal portemonnee voor slachtoffers ingestort hotel

Dit geld lijkt uiteindelijk niet meer nodig te zijn geweest voor de vlucht. De initiatiefnemer achter de actie schrijft namelijk het volgende: "Gelukkig hebben verschillende aangegeven deze kosten te dekken, daar zijn we enorm dankbaar voor."

Wie de kosten voor de vlucht uiteindelijk op zich heeft genomen, is niet bekend. De opbrengsten van de actie gaan naar 'overige niet gedekte medische kosten, verloren spullen in het puin en andere uitgaven die niet door de verzekering worden gedekt'.

We noemen de getroffen familieleden Urkers omdat zij daar oorspronkelijk vandaan komen. Vanaf de eerste berichtgeving door de werkgever van Edi (Het Urkerland) wordt de familie zo aangeduid. Het gezin woont echter in Emmeloord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel