Het verhaal van Edi en Mark die onder ingestort hotel vast zaten: "Het bleef doodstil"

URK • Vr 30 augustus 2024 | 6:11 • Vrijdag 30 augustus 2024 | 6:11

"Red eerst mijn man. Hij gaat dood!" Drie weken geleden riep Edi Hoefnagel dat tegen een reddingswerker, toen ze met haar man Mark en zoontje Jamie vast kwam te zitten onder het puin van een ingestort hotel in Kröv in Duitsland.

Na uren onzekerheid werden ze bevrijd. Edi en haar zoontje kwamen er zonder kleerscheuren van af. Mark belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Nu, drie weken later, gaat zijn herstel de goede kant op en blikken ze terug op de traumatische gebeurtenis.

Mark ligt inmiddels zo'n twee weken in het UMCG in Groningen. Toen hij werd opgenomen in het ziekenhuis werd Mark nog kunstmatig in coma gehouden vanwege zijn ernstige verwondingen. Nu is hij bij kennis en gaat het steeds wat beter. Zijn nieren beginnen weer te werken, de slangetjes zijn eruit en hij is van het zuurstof af. "Hij kan voor het eerst in drie weken weer een normaal t-shirt aan", vertelt Edi met een lach.

De vloer zakte weg
Beiden kunnen ze de rampzalige nacht nog goed voor de geest halen. "Ik rende over de rode vloerbedekking op mijn blote voeten. Toen ik halverwege de gang was, voelde ik de vloer onder mij wegzakken en alles op mij afkomen. Dat was het laatste moment dat ik zag en toen was het pikkedonker", vertelt Edi.

Mark heeft in totaal dertien uur onder het puin gelegen, in een benauwde positie. "Ik zat echt vast. Mijn benen lagen onder mijn buik. Ik zat een soort van dubbelgeklapt. Een bidhouding kun je wel zeggen. Alleen mijn rechterarm was vrij."

Edi en Mark konden elkaar horen als ze schreeuwden, zo vertellen ze in het UMCG. In het begin van de nacht vond het stel dat heel fijn omdat ze van elkaar wisten dat ze nog leefden. Toch sloeg het besef daarna om, vertelt Edi. "Na een uur gaf Mark aan: ik red dit niet. Dat is natuurlijk heel heftig om te horen dat het eigenlijk helemaal niet goed gaat."

Het bleef doodstil
Edi werd bang dat Mark het niet zou halen. Toch konden ze beiden niks anders dan afwachten. "Drie uur later hoorden we nog steeds helemaal niks. Het bleef doodstil."

Wat het stel niet doorhad was dat er buiten het ingestorte hotel een grootschalige reddingsactie werd opgetuigd. Doordat ze precies in het midden van het hotel vastzaten, hoorden ze er niks van.

SWR Aktuell
Ook Mark heeft momenten gehad dat hij dacht dat hij het niet zou redden. Uiteindelijk zijn Mark en Edi bevrijd. De beelden dat Edi samen met haar zoon Jamie uit het hotel werden getild, gingen de wereld over.

Reactie zoontje Jamie
Edi heeft de beelden van de reddingsactie teruggekeken. Ze herinnert zich vooral de reactie van haar zoontje: "Ik vond zijn gezichtje zo mooi. Hij begon gelijk te wijzen naar alles wat hij zag."

Mark is al flink hersteld van zijn verwondingen maar hij is er nog niet helemaal. Zijn nieren waren uitgevallen door de positie waarin hij bekneld zat. Nu beginnen de organen weer langzaam te werken. Mark heeft nog geen gevoel in zijn benen en in zijn linkerarm zit weinig beweging.

Afsluiten
Op de vraag wat Mark en Edi denken over te houden aan alle gebeurtenissen, zijn ze duidelijk: "Een sterker geloof in God. We hebben gevoeld dat God ons heeft beschermd, maar ook enorm veel steun uit onze gemeenschap ervaren."

Het stel hoopt in de toekomst de gebeurtenissen zo goed mogelijk af te sluiten. Ze willen er samen voor in therapie gaan. Ook voor Jamie is er therapie aangevraagd.

De ziekenhuismuur hangt vol met kaarten

Ook wil het gezin terug naar de plek des onheils en de mensen ontmoeten waarmee ze onder het puin hebben gelegen. Als ze in Duitsland zijn, hopen ze ook gewoon weer een lekker wijntje op het terras te kunnen drinken, net zoals ze de avond voor de ramp hebben gedaan.

Bovendien moet Mark nog een belofte nakomen met een reddingswerker. "Ik had degene die mij bevrijd heeft beloofd om een ijskoud biertje te drinken als ik weer terug zou zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel