Wonderbaarlijke redding Urker gezin: vader ook bevrijd uit ingestort hotel

URK • Wo 7 augustus 2024 | 11:59 • Woensdag 7 augustus 2024 | 11:59

Ook de vader van het Urker gezin is bevrijd uit het ingestorte hotel in Duitsland. Hij is buiten levensgevaar naar een ziekenhuis in Trier gebracht. Hij heeft een arm gebroken en zijn slokdarm is beschadigd geraakt. Volgens een van de leiders van de reddingsoperatie is het een wonder dat er mensen überhaupt levend uit het hotel zijn gekomen.

De 23-jarige moeder en haar bijna tweejarige zoontje werden al eerder uit het hotel in het Duitse Kröv gehaald. De hulpverleners zakte in eerste instantie de moed in de schoenen toen ze het hotel zagen: "Toen we bij het gebouw aankwamen en zagen hoe het erbij lag, dachten we eigenlijk dat we niemand levend zouden terugvinden." Volgens Teusch overleefden de Urkse en haar kind het drama doordat zij onder een omvallende deur terechtkwamen.

Die deur beschermde het tweetal daarna voor vallend puin, beschrijft de Duitser tijdens de eerste persconferentie na het drama. Onder de deur konden de vrouw en haar zoontje vervolgens veilig de komst van de hulpdiensten afwachten.

Woensdagochtend rond een uur of acht konden zij uit het hotel worden gehaald. Een hulpverlener tilde het Urker jongetje, nog in zijn slaapzak genesteld, daarbij voorzichtig naar beneden. Het jochie bleef helemaal ongedeerd, zijn moeder is lichtgewond naar buiten getild. De twee zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Vader ook bevrijd
Volgens de hulpverleners was de redding van het kind een zeer emotioneel moment. Jörg Teusch noemde het moment een enorme motivatie om ook de rest van de slachtoffers te bevrijden waaronder de vader van het gezin. "Uiteindelijk zullen ze elkaar weer in de armen kunnen sluiten."

De man werd uiteindelijk rond 11.30 uur bevrijd. De 26-jarige Urker kwam dinsdagavond bekneld te zitten onder het puin. Artsen konden woensdagochtend bij hem komen om hem te stabiliseren.

Hotel ineengezakt
Het reddingswerk werd bemoeilijkt door de staat van het pand, dat als extreem instabiel wordt beschreven. Het hotel is volgens Teusch ineengezakt, één meter naar beneden en één opzij, waardoor geen muur meer recht staat. Als de reddingswerkers niet voorzichtig te werk gaan, dreigt het hotel "als een kaartenhuis" in te storten. Doorgangen via ramen, deuren en trappenhuizen zijn versperd.

De reddingsoperatie voor het enige overgebleven beknelde slachtoffer kan daardoor mogelijk nog uren duren. Met dat laatste slachtoffer is wel contact, melden de hulpdiensten.

Twee mensen overleden
Bij de ineenstorting van het hotel dinsdagavond laat kwamen twee mensen om het leven. Het gaat om een man en een vrouw. Waar zij vandaan komen is onbekend.

In totaal waren er veertien mensen in het hotel toen het instortte. Vijf konden het gebouw op eigen kracht verlaten. Naast de twee overledenen kwamen zeven anderen vast te zitten, waaronder het Urker gezin dus. De eerste vier konden woensdagochtend worden gered. De Urker man was de vijfde die uit het pand is gehaald. Rond 14.15 uur werd het zesde slachtoffer uit het ingestorte hotel gedragen.

Lees ook: Urker gezin levend uit ingestort hotel Duitsland gehaald

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel