Hoe een idyllisch hotel aan de Moezel veranderde in het epicentrum van een ramp

URK • Wo 7 augustus 2024 | 20:48 • Woensdag 7 augustus 2024 | 20:48

Het was tót dinsdagavond een pittoresk Duits hotelletje dat zijn oorsprong had in de zeventiende eeuw. Gelegen in het dal van de rivier de Moezel. Met uitzicht op de heuvels waar de druiven groeien van de beroemde wijngaarden uit die streek. Het had een sfeervol wijnlokaal, waar de wijn rijkelijk kon vloeien. Zestien eenvoudige hotelkamers om de gasten te ontvangen.

Maar inmiddels ligt hotel Reichsschenke Zum Ritter Götz in het Duitse plaatsje Kröv alweer bijna 24 uur in puin. Hoe kon het gebeuren dat het hotel, met daarin een gezin uit Flevoland en elf andere gasten, dinsdagavond met donderend geraas ineens instortte?

Het lijkt er op dat de gasten een waarschuwing kregen, maar dat deze net te laat kwam om op tijd het pand te verlaten.

ANP
Stofwolk na harde klap
Het kleine dorpje Kröv, met iets meer dan tweeduizend inwoners, wordt dinsdagavond rond 23.00 uur opgeschrikt door een harde klap. Daarna stuift er een grote stofwolk door de straatjes. Geschrokken buurtbewoners slaan alarm.

Hulpdiensten beginnen met een grote knoop in de maag aan het reddingswerk. "We dachten dat we niemand levend uit het puin zouden krijgen", vertelt de leider van de enorme reddingsoperatie woensdagochtend. Meer dan 250 reddingswerkers helpen mee.

SWR Aktuell
Twee personen, een man en een vrouw, blijken direct te zijn overleden door de klap. Vijf mensen kunnen dinsdagavond zelfstandig uit het ingestorte gebouw komen. Zeven slachtoffers zitten de hele nacht in een benarde situatie. Onder hen ook het gezin dat oorspronkelijk uit Urk komt. Inmiddels is door de gemeente Noordoostpolder bevestigd dat de familie in Emmeloord woont.

De moeder en haar zoontje blijven vrijwel ongedeerd en worden rond 08.00 uur onder het puin weggehaald. Een omgevallen deur blijkt voor hen een veilige holte te hebben gecreëerd. De vader wordt rond 11.30 uur zwaargewond uit het hotel gehaald. Hij zit al die tijd bekneld en is zwaargewond geraakt. Hij heeft in ieder geval een gebroken arm en beschadigde slokdarm opgelopen. Hij ligt momenteel op een intensive care-afdeling van een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving.

Veel vraagtekens over oorzaak
Duidelijk is dat de plaatselijke hulpdiensten nog met veel vraagtekens zitten over de plotselinge ineenstorting. Bij een persconferentie eerder vandaag weten zij te melden dat er dinsdag bouwwerkzaamheden waren bij het hotel. Maar of die werkzaamheden één op één gelinkt kunnen worden aan de catastrofe, kunnen de autoriteiten niet zeggen. 

Update donderdag 15.50:
Het regionale Openbaar Ministerie bevestigt donderdag aan het Duitse medium SWR dat er voor de instorting scheuren in het hotel zijn gezien. De hierboven genoemde werkzaamheden waren er volgens SWR dan ook om die scheuren te herstellen. Maar of deze scheuren ook de directe oorzaak zijn geweest van de ineenstorting, wordt nu onderzocht.

Bij daglicht valt goed te zien dat één complete verdieping is samengedrukt over de hele lengte van het hotel. Het is de verdieping die rond 1980 bovenop het het zeventiende-eeuwse gedeelte is gebouwd. Precies op die constructielijn ligt de ingeperste verdieping.

ANP
'Gasten net te laat gewaarschuwd'
Het Reformatorisch Dagblad spreekt woensdag met de vader van het vrouwelijke slachtoffer. Het blijkt dat zij haar vader dinsdagavond in paniek opbelde toen ze net was bedolven in het hotel. Ze vertelde dat de hotelgasten vlak ervoor een waarschuwing hadden gekregen dat er instortingsgevaar was geconstateerd. De hoteleigenaar zou tegen het gezin hebben geroepen: "Jullie moeten eruit, weg, weg!"

Met haar zoontje op de arm zou de vrouw al op de gang hebben gelopen toen de wereld om haar heen plotseling zwart werd. Het Urker gezin haalde de uitgang net niet.

Dat de hoteleigenaar zijn gasten op het laatste moment gewaarschuwd zou hebben, is nog niet door de plaatselijke autoriteiten bevestigd. Het valt dus ook nog niet te zeggen of de gasten wellicht nog eerder gewaarschuwd hadden moeten en kunnen worden.

Strafrechtelijk onderzoek
Volgens de plaatselijke openbaar aanklager is er inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart om te kijken hoe het ongeluk kon gebeuren. En ook wil justitie in Duitsland weten of er sprake is van eventuele nalatigheid. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel