Drontenaar vrijgesproken van poging tot doodslag op zijn zoontje

DRONTEN • Ma 14 oktober 2024 | 16:31 • Maandag 14 oktober 2024 | 16:31

Een 39-jarige man uit Dronten is door de Utrechtse rechtbank vrijgesproken van poging tot doodslag op zijn zoontje van ruim twee maanden oud. Tegen de man was twee jaar celstraf geëist omdat hij de kans voor lief zou hebben genomen dat zijn baby zou kunnen overlijden door hem heen en weer te schudden.

De geëmotioneerde vader vertelde twee weken geleden in de rechtszaal dat hij zijn zoontje in oktober 2021 'in paniek' door elkaar had geschud omdat het kindje plotseling stopte met ademen en slap werd toen hij hem ’s avonds laat in hun toenmalige woning in Almere een flesje gaf.

Ook was de baby van zijn arm gegleden en op zijn hoofdje gevallen toen de man op diens ruggetje klopte. Hij vreesde dat zijn zoontje stikte, aldus de Drontenaar. Nadat de man 112 had gebeld was het kindje in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht met bloedingen in de hersenen en ogen. Inmiddels is het jongetje drie jaar oud en gaat het goed met hem.

Geen opzet in het spel
De officier van justitie meende dat de man met het schudden de aanmerkelijke kans voor lief had genomen dat de baby kon overlijden, maar de rechtbank is het met zijn advocaat eens dat de man niet de opzet had om zijn zoontje te doden of zwaar te mishandelen.

"Hij wilde dit juist voorkomen", aldus de rechter. "Zijn handelen was erop gericht om zijn zoontje weer bij zinnen te brengen en in zijn ogen zijn leven te redden." De rechtbank acht het 'aannemelijk' dat er sprake was van een acute levensbedreigende situatie, zoals door de verdachte geschetst.

In tegenstelling tot de aanklaagster meent de rechtbank dat een onderzoeksrapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een acute levensbedreigende situatie voorafgaand aan het schudden niet uitsluit, zoals een verslikincident.

Kindje was ziek
De moeder bevestigde dat hun baby de hele dag al niet in normale doen was geweest; hij was misselijk, wilde niet liggen, was lichtschuw en lachte die dag helemaal niet. Ook was bekend dat het kindje al enige tijd problemen had met voeding en spugen.

Verder zou het NFI ook niet hebben vastgesteld dat de man zijn zoontje zo lang en zo hard moet hebben geschud dat het niet anders kan zijn dan dat hij moet hebben geweten dat hij daarmee ernstige schade toebracht, aldus de rechters. Zij wogen ook mee dat de Drontenaar bekend staat als een zorgzame en liefhebbende vader voor zijn kinderen en er bij hem ook geen psychiatrische afwijkingen zijn geconstateerd.

Van de geëiste celstraf was een half jaar voorwaardelijk. Het openbaar ministerie kan nog tegen de vrijspraak in beroep.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel