Fred had wietplantage op verhuurde zolder: "Het is die paar honderd euro niet waard"

ALMERE • Zo 13 oktober 2024 | 10:00 • Zondag 13 oktober 2024 | 10:00

De 70-jarige Fred, echte naam bij redactie bekend, uit Almere heeft het aan den lijve ondervonden: een wietplantage op je zolder verhuren lijkt misschien een makkelijke manier om wat extra geld te verdienen, maar de gevolgen kunnen desastreus zijn. Na ontdekking van de plantage door de politie, staat hij nu bijna op straat en kampt hij met emotionele problemen en toegenomen drankgebruik.

Sinds twee weken woont Fred tijdelijk bij zijn vriendin in Lelystad. Daar kan hij niet lang blijven. Dus is hij naarstig op zoek naar een kamer of een andere woning. Maar die liggen niet voor het oprapen. Om twee uur 's middags spreekt journalist Harry Severens van Omroep Flevoland met hem. Er staat een blik met een halve liter bier op de tafel. "Ik hou van drinken", zegt hij.

Fred kan niet goed met geld omgaan. "Ik hou te veel van de dames van plezier en de drank. Dat leidde ertoe dat ik schulden kreeg en uiteindelijk onder bewind kwam te staan. Dan moet je rondkomen van 70 euro per week en dat is geen pretje."

'Hebzucht was het'
Toen Fred in de kroeg zat vroeg iemand hem hoe en waar hij woonde. Fred vertelde van zijn huurhuis met zolder. "Voor 500 euro per maand wil ik die zolder wel huren", bood de vreemde aan. Hij vertelde er meteen ook bij dat er dan een wietplantage zou komen. Fred hapte toe. "Hebzucht was het. Ik kon het geld goed gebruiken", vertelt hij. Afspraken werden gemaakt en Fred moest zijn huis uit toen alle spullen voor de plantage werden geleverd. Hij mocht niet zien wie dat deed. Ook het aftappen van stroom werd geregeld.

In december 2022 werd de wietplantage geïnstalleerd. En al in mei 2023 stond er veel politie voor zijn deur. Fred werd aangehouden. "De politie was aardig. Ik mocht mijn medicatie nog innemen en moest daarna mee naar het bureau. Daar werd meteen een advocaat voor me geregeld. Zij vertelde me wat ik wel en niet moest zeggen. Daarna werd ik verhoord en mocht ik weer naar huis." Fred heeft wel vermoedens wie hem erbij heeft gelapt, maar zeker weet hij dat niet. De wietplantage werd onklaar gemaakt, maar alle plantenbakken bleven staan.

Kort geding om Fred het huis uit te zetten
Thuiskomen was een enorme domper voor Fred. De elektriciteit was afgesloten en er hing een plakkaat op zijn deur zodat de hele buurt wist dat er wat aan de hand was. Zijn bewindvoerder had wat geld gespaard. Zij betaalde 2500 euro aan Liander om de stroom weer aan te sluiten. Woningcorporatie Ymere startte een procedure om hem snel uit de woning te krijgen. Dat leidde tot een kort geding in augustus 2023.

Ymere betoogde dat hennepkwekerijen een groot gevaar vormen voor omwonenden in verband met brand. Ook is er vaak wateroverlast en dekt de verzekering de schade niet als er wat gebeurt. "Meneer heeft dit willens en wetens gedaan. Ymere heeft een zerotolerance beleid. Staat ook in het huurcontract en er staat een boete op van 5000 euro", zo betoogde de advocaat van de woningcorporatie.

"Ik ontken het niet. Ik ben schuldig. Ik zeg dan ook sorry tegen Ymere en betuig spijt. Maar me nu uit de woning zetten is gezien mijn gezondheidstoestand niet wenselijk”, zo zei Fred tijdens het kort geding. Tijdens dat geding werd een deal gemaakt dat Fred tot 31 juli van dit jaar in zijn woning mocht blijven en dat hij de boete van 5000 euro niet hoefde te betalen.

'In een klap zelfstandigheid kwijt'
In het voorjaar werd Fred ziek. Hij lag zes weken in het ziekenhuis. Dat was ook de reden dat hij zijn woning pas half september heeft verlaten. Maar die moet wel schoon opgeleverd worden. Alle resten van de plantage moeten verwijderd worden en dat gaat nog een flink bedrag kosten. "Het zwaarste moment was toen ik mijn sleutels moest inleveren. Dan ben je in een klap je zelfstandigheid kwijt. Ik schaam me diep over wat ik heb gedaan. Zelfs mijn kinderen weten het niet. Ik heb het ontzettend moeilijk, ik ben meer gaan drinken en heb emotionele problemen."

Op zoek naar woning
Fred heeft zich ingeschreven bij het Leger des Heils. Ook heeft hij het advies gekregen om in krimpgemeentes elders in het land te kijken of hij daar een huurwoning kan krijgen. Want in Almere gaat dat niet snel lukken. Fred is ook veroordeeld door de politierechter. Maar hij heeft – gezien zijn leeftijd en gezondheidstoestand – geen straf gekregen. "Ik waarschuw iedereen die benaderd wordt om een wietplantage te installeren. Doe het niet. Het is die paar honderd euro niet waard. Het kost je uiteindelijk meer en je staat op straat."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel