Almeerder die drugs verhandelde hoeft niet terug de cel in

LELYSTAD • Wo 9 oktober 2024 | 17:15 • Woensdag 9 oktober 2024 | 17:15

Een 21-jarige man uit Almere moet een taakstraf uitvoeren van 240 uur en er hangt hem een celstraf boven het hoofd van 194 uur als hij binnen drie jaar opnieuw de fout in gaat. De Almeerder verkocht via een ‘menukaart’ bijna twee jaar lang allerlei soorten softdrugs, harddrugs en geneesmiddelen waar hij een vergunning voor nodig had.

Die eis van het Openbaar Ministerie kwam tot stand door 'procesafspraken' met de advocaat van J. P. Dat zijn afspraken die zijn bedoeld om rechtszaken sneller af te kunnen doen.

"In deze zaak is het de vraag of daadwerkelijk sprake is van tijdwinst en het verminderen van de druk op politiecapaciteit en op zittingsruimte bij de rechtbank", stelt de rechtbank in het vonnis.

Het onderzoek in deze zaak was namelijk tijdens de eerste voorbereidende zitting op 29 november 2023 al afgerond. Het wachten was enkel nog op een rapportage van de reclassering.

Geen strafkorting door procesafspraken
Vervolgens zijn er nog twee voorbereidende zittingen geweest, naast de inhoudelijke behandeling van twee weken geleden. "De totstandkoming van procesafspraken heeft in deze concrete zaak naar alle waarschijnlijkheid niet geleid tot besparing van zittingscapaciteit bij de rechtbank en evenmin tot besparing van de onderzoeks- en recherchecapaciteit. Dat aangezien de procesafspraken tot stand zijn gekomen nadat het onderzoek van de politie was afgerond."

De rechters oordelen dan ook dat strafkorting op grond van de gemaakte procesafspraken niet aan de orde is.

Wel zelfde eis
Wel komen ze tot dezelfde straf als het OM twee weken geleden eiste. De rechters stellen dat ze hebben gezien dat P. zijn leven probeert te beteren. Als hij nu weer de cel in zou moeten, zou dat zijn plannen doorkruisen om zijn leven een positieve wending te geven.

Met een forse taakstraf wil de rechtbank P. nog wel op de blaren laten zitten en de proeftijd van drie jaar is er als stok achter de deur om op het rechte pad te blijven.

Het geld dat P. verdiende met zijn drugshandel, een kleine 30.000 euro, moet hij terugbetalen aan de staat. Dat was één van de gemaakte procesafspraken tussen het OM en P.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel