Vader schudde baby heen en weer en liet hem vallen, OM eist celstraf voor poging tot doodslag

DRONTEN • Di 1 oktober 2024 | 6:00 • Dinsdag 1 oktober 2024 | 6:00

Tegen een 39-jarige man uit Dronten is een celstraf van twee jaar geëist voor poging tot doodslag op zijn zoontje van ruim twee maanden oud. Een half jaar van de geëiste straf is voorwaardelijk. Volgens de officier van justitie nam de Drontenaar "de kans voor lief", dat het kindje zou kunnen overlijden door hem hard en lang heen en weer te schudden.

De verdachte vertelde in de Utrechtse rechtszaal, in tranen, dat hij zijn zoontje in oktober 2021 'in paniek' door elkaar had geschud omdat het kindje plotseling stopte met ademen en slap werd toen hij hem 's avonds laat een flesje gaf.

Ook was de baby van zijn arm gegleden en op zijn hoofdje gevallen toen de man op diens ruggetje klopte. Hij dacht dat zijn zoontje stikte, aldus de geëmotioneerde Drontenaar. Hij en zijn gezin woonden destijds in Almere.

Nadat de man 112 had gebeld, was het kindje in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht met bloedingen in de hersenen en ogen. Daar vertelde de Drontenaar eerst alleen dat de baby was gevallen nadat die onwel was geworden, maar al snel biechtte hij ook het schudden op om te zorgen dat het kind de juiste behandelingen kreeg. Volgens de verdachte durfde hij 'uit pure schaamte' niet gelijk open kaart te spelen over het schudden.

Officier: frustratie en onmacht
De officier van justitie zag echter geen aanwijzingen dat het kindje eerst onwel was geworden en niet meer had geademd. Dat baseerde ze op bevindingen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Volgens de aanklaagster was het aannemelijk dat de verdachte zijn zoontje 'uit frustratie en onmacht' door elkaar had geschud.

De Drontenaar zou dat weliswaar in een opwelling hebben gedaan en zonder de bedoeling om zijn zoontje te doden, maar hij zou de kans op dodelijk letsel wel voor lief hebben genomen, meende de aanklaagster.

De man moet minstens vijf seconden hard en met een hoge frequentie hebben geschud, betoogde ze. Inmiddels is het jongetje drie jaar oud en gaat het goed met hem.

Zijn advocaat betwistte niet dat het letsel destijds door de Drontenaar kon zijn veroorzaakt, maar wel dat de man de opzet had om zijn zoontje te doden of zwaar letsel toe te brengen. Integendeel zelfs, aldus de advocaat: "Hij handelde in paniek, in angst. Hij probeerde zijn zoon te helpen, weer te laten ademen."

'Komt vaker voor'
Volgens de advocaat was het verhaal over de plotselinge onwelwording van de baby 'plausibel'. Het zou geregeld voorkomen dat ogenschijnlijk gezonde baby’s en heel jonge kinderen acuut in een levensbedreigende situatie komen, zonder dat daar een directe oorzaak voor aan te wijzen was. In de helft van die gevallen is de oorzaak ook achteraf niet meer vast te stellen, vertelde de raadsman.

Hij wees er verder op dat de Drontenaar bekend staat als 'een zorgzame en betrokken vader' en dat het gezin ook niet onder toezicht staat. Begeleiding wordt door de verantwoordelijke instanties niet nodig geacht.

Bij een veroordeling verzette de advocaat zich tegen een onvoorwaardelijke celstraf. Dan zouden werk en woning op het spel komen te staan en dat zou ook niet in het belang van de kinderen uit het gezin zijn, betoogde de raadsman.

De rechtbank doet op 14 oktober uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel