Dronten laat sneller woningen bouwen in Dronten-Zuid en krijgt 26,5 miljoen van het Rijk

DRONTEN • Do 3 oktober 2024 | 10:34 • Donderdag 3 oktober 2024 | 10:34

In Dronten-Zuid kunnen op korte termijn 300 woningen versneld gebouwd worden. Er moet een volledig nieuwe woonwijk ten zuiden van de Dronterweg komen met in totaal 1.500 tot 2.500 woningen. De bouw van de eerste 300 woningen staat gepland voor 2025 en 2026. Dat is vier jaar eerder dan oorspronkelijk het plan was.

De bouw kan eerder beginnen doordat de gemeente in augustus een bijdrage van 26,5 miljoen euro van het Rijk heeft gekregen.

Het doel van Dronten is om te groeien van 43.000 inwoners nu, naar 60.000 inwoners in 2050. De gemeenteraad heeft Dronten-Zuid aangewezen als één van de locaties waar de nieuwe woningen gebouwd kunnen worden.

Het gaat om een gebied van ruim 270 hectare groot, wat gelijk staat aan 540 voetbalvelden. De gemeenteraad had al besloten dat, als de bouwgrond vrij zou komen, de gemeente het als eerste mag kopen.

Het gebied

Sneller bouwen
Het college van burgemeester en wethouders heeft nu besloten sneller te laten bouwen, omdat de vraag naar woningen in de gemeente toeneemt. De eerste fase van de bouw start in de tweede helft van volgend jaar. Het gaat om 300 woningen, die 15 jaar mogen blijven staan.

Daarna krijgen ze een permanente plek ergens anders binnen de gemeente. Dronten is nog in overleg met woningcorporatie OFW om te kijken of deze kan bijdragen aan het plan.

Van die 300 woningen zijn er 230 bedoeld voor groepen die het moeilijk hebben op de woningmarkt, zoals starters, spoedzoekers en mensen met belangrijke maatschappelijke beroepen zoals leerkrachten en politiemensen. Daarnaast worden 70 woningen tijdelijk ingezet voor de opvang van Oekraïners.

Na de bouw van deze woningen houden de plannen niet op. De gemeente heeft namelijk ook de bouw van 300 permanente woningen in de nieuwe wijk gepland. Die moet beginnen in 2028 en 2029. De komende maanden gaat de gemeente aan de slag om de plannen verder uit te werken.

Inwoners betrokken
Met de bouw van deze woningen wordt volgens Dronten de directe druk op de woningmarkt verlicht. Naast woningen moet er ook voldoende ruimte voor ontmoeting, ontspanning, onderwijs en andere maatschappelijke voorzieningen komen.

Bij die plannen worden ook inwoners betrokken, om de nieuwe wijk goed aan te laten sluiten op de wensen van huidige en toekomstige inwoners. De voorbereiding van de plannen kost in totaal 2 miljoen euro. De gemeenteraad moet nu beslissen of dat geld beschikbaar wordt gesteld.

Uiteindelijk moeten er in 2038 tussen de 1.500 en 2.500 woningen gerealiseerd zijn in Dronten-Zuid.

"We spelen hiermee in op de eerste vraag naar betaalbare woningen in Dronten", zegt wethouder Peter van Bergen. "Vooral jongeren die hier graag willen blijven wonen, maar moeite hebben om een woning te vinden, krijgen nu sneller een kans. Door de rijksbijdrage hebben we de kans om de krapte op de woningmarkt aan te pakken en Zuid vier jaar te versnellen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel