Leefbaar wekt wrevel met motie over werkeiland Lelystad-Haven

LELYSTAD • Wo 25 september 2024 | 13:58 • Woensdag 25 september 2024 | 13:58

Leefbaar Lelystad heeft dinsdagavond de andere partijen in de gemeenteraad tegen zich in het harnas gejaagd. De partij wilde een motie van treurnis tegen het college indienen over het gebrek aan voortgang rond de woningbouw op het voormalige werkeiland in Lelystad Haven.

De motie maakte geen kans, want alle andere fracties vonden dat Leefbaar zijn huiswerk niet goed had gedaan.

Fractievoorzitter Koen Dreesman van Leefbaar Lelystad stelde dat het college de raad niet dan wel onjuist informeert over de stand van zaken over het werkeiland.

Daar heeft projectontwikkelaar Levago al sinds 2007 plannen voor de bouw van 44 appartementen. Meerdere colleges en raden hebben de afgelopen jaren gezegd dat ze het plan op die plek niet vinden passen.

Overeenkomst
Maar er ligt een overeenkomst met Levago, waar de gemeente niet zo maar van af kan. Levago uitkopen zou de gemeente zo'n 7,7 miljoen euro gaan kosten. Toenmalig Leefbaar-wethouder Jack Schoone vond dat in de vorige collegeperiode te gortig.

Een voorstel is dat Levago het plan voor het werkeiland laat vallen, maar in ruil elders in de stad mag bouwen. Naar verluid eist de ontwikkelaar ruimte om duizend woningen te bouwen in ruil voor het opgeven van 44 huizen op het werkeiland.

De gemeente is hierover al geruime tijd met Levago in gesprek, maar kan de ontwikkelaar niet zomaar uitkopen en elders grond aan hem geven. Dat zou in strijd zijn met regels over staatssteun en ook met een uitspraak van de rechter, het zogeheten Didam-arrest.

Te traag
Voor Leefbaar Lelystad gaat het allemaal te traag. Waar de eigen wethouder Schoone in 2021 nog tegen uitkoop van Levago was, vindt Leefbaar nu dat een deal te lang op zich laat wachten.

Hoewel het college in mei nog schriftelijke vragen van de partij heeft beantwoord, zei fractievoorzitter Dreesman dat de raad voor de zomer meer informatie was beloofd. Die is niet gekomen. Hij beschuldigde het college ook van "flagrante leugens".

Daarop diende Dreesman een motie van treurnis in tegen het college, in het bijzonder gericht aan de wethouders Piet van Dijk en Dennis Grimbergen. "Een gele kaart, niets meer en niets minder. Laat het college nu eindelijk eens voortvarend aan de slag gaat om deze kwestie op te lossen." Later zei Dreesman er desnoods een motie van wantrouwen van te willen maken.

Gesprekken
Leefbaar bleef bij haar standpunt, ook nadat wethouder Grimbergen aangaf dat er nog steeds gesprekken met Levago lopen. Grimbergen vroeg Leefbaar en de raad om de uitkomst hiervan af te wachten.

De wethouder bestreed dat Levago een omgevingsvergunning voor het werkeiland heeft aangevraagd, zoals Leefbaar beweerde. Volgens Grimbergen gaat het slechts om een bouwplan, niet om een bouwaanvraag.

Fel
Alle andere fracties in de raad haalden fel uit naar Leefbaar. Ze vonden dat Leefbaar zich in haar kritiek vooral had laten leiden door een kritische email, die Levago afgelopen vrijdag naar de raad had gestuurd. Daarin zegt Levago dat zij voor 1 november een akkoord wil met de gemeente.

Op de vraag van andere fracties waarom Leefbaar geen wederhoor had gepleegd bij het college, antwoordde Dreesman: "Ik krijg toch geen antwoord."

Met 31 stemmen tegen en alleen drie voor van Leefbaar zelf werd de motie van treurnis weggestemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel