Groen licht voor plan extra huizen Flevo Golf Resort

LELYSTAD • Wo 25 september 2024 | 11:06 • Woensdag 25 september 2024 | 11:06

De Lelystadse wethouder Piet van Dijk krijgt groen licht van de gemeenteraad om met projectontwikkelaar Unigolf een plan uit te werken voor 44 extra huizen in de wijk Flevo Golf Resort. Wel krijgt hij de opdracht mee om nog eens te onderhandelen over voor de gemeente gunstigere afspraken.

De gemeenteraad heeft dinsdagavond unaniem ingestemd met de uitwerking van een "kansrijke oplossingsvariant." Dat moet een einde maken aan een jarenlange impasse tussen de gemeente en Unigolf over extra huizen in het gebied.

Unigolf wilde aanvankelijk 138 extra woningen bouwen, verlaagde dit toen naar 102 en heeft nu een plan voor 44. Die komen aan de noordzijde van de wijk bij de driving range. Er blijft een 12-holes golfbaan over, al behouden de overige zes holes wel de bestemming golfbaan.

Unigolf wil nog een keer geld verdienen met de bouw van extra huizen, maar wil daarna af van de woonwijk. Zij doet de wegen, riolering en openbare ruimte gratis over aan de gemeente. De golfbaan en het clubhuis komen in handen van een nog op te richten stichting.

Over de brug
De gemeenteraad wil het slepende dossier nu eindelijk een keer afsluiten. Wel stelt de raad twee aanvullende voorwaarden: Unigolf moet financieel nog meer over de brug komen en bijdragen aan een reservepotje om de openbare ruimte te onderhouden. Daarin moet mogelijk een miljoen euro komen te zitten.

Ook zou Unigolf de gemeente per woning moeten compenseren voor de waardestijging van de grond in de afgelopen jaren.

CDA en de Inwonerspartij vroegen twee weken geleden het college al om garanties dat de gemeente niet met onverwachte kosten zou worden opgezadeld. Unigolf zegde toen toe de openbare ruimte en riolering "perfect" op te leveren.

Dinsdagavond dienden CDA, D66, Leefbaar Lelystad, Mooi Lelystad, ChristenUnie en uiteindelijk ook de VVD een motie met de twee voorwaarden in. Die werd met 24 stemmen voor en 8 tegen aangenomen. Het college had vooraf de motie ontraden, omdat er al met veel moeite een "package deal" met Unigolf is uitonderhandeld. Die zou door nieuwe eisen in het geding kunnen komen.

Onderste uit de kan
Dat is precies waar de InwonersPartij bang voor is: "We moeten niet het onderste uit de kan willen met het risico dat er straks niks ligt," zei raadslid Jeantienne van der Hoek. Waar zij enkele jaren terug nog tegen woningbouw in het Flevo Golf Resort stemde, sprak zij nu over een voorstel "waar iedereen blij van wordt."

Ook de SP en PVV stemden tegen extra voorwaarden. De VVD was aanvankelijk ook tegen een voorwaarden stellen via amendement. Nadat er een minder dwingende motie van was gemaakt, gingen de liberalen alsnog akkoord

Bewoners
Unigolf gaat nu een concreet bouwplan uitwerken voor de extra huizen. Op het moment dat daarvoor een vergunning wordt aangevraagd bij de gemeente, is de ontwikkelaar door de Omgevingswet verplicht om dit plan met de bewoners van het Golf Resort en aangrenzende Golfpark te bespreken.

Dan wordt duidelijker hoe de bewoners er precies over denken. De Bewonersvereniging Flevo Golf Resort zei op 11 september namens 300 bewoners te spreken die voor het nieuwe plan zijn.

Maar de stichting Burgerinitiatief Golfpark, Flevo Golf Resort en Andere Belanghebbenden zei toen te spreken namens zeventig procent van de bewoners van 595 huizen.

De stichting riep de gemeenteraad kort voor de vergadering nog per mail op om de rug recht te houden en niet te zwichten voor onrechtmatigheid en financiële afdracht van Unigolf aan de gemeente. Daar heeft de raad dus geen gevolg aan gegeven. "Het is van groot belang dat we eindelijk hier uitkomen," zei Jarno Volmer van de ChristenUnie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel