Fietsverbod in Stadshart Lelystad aangescherpt en verduidelijkt

LELYSTAD • Do 3 oktober 2024 | 16:07 • Donderdag 3 oktober 2024 | 16:07

Lelystad gaat de regels voor fietsen in het Stadshart aanpassen. Ze worden verscherpt en verduidelijkt. In principe is het centrum van de stad grotendeels een voetgangersgebied. Fietsen is er overdag niet toegestaan, met uitzondering van de Dukaatpassage.

Het aangepaste fietsverbod had eerder dit jaar al moeten ingaan, maar het college van B en W heeft er opnieuw naar gekeken na opmerkingen van onder meer de Fietsersbond.

Alle winkelstraten worden binnenkort in principe een voetgangersgebied. Daar mag overdag dan niet worden gefietst, maar doordeweeks tussen 18.00 uur 's avonds en 09.00 uur 's ochtends wel. Op zondag mag het tussen 12.00 en 17.00 uur, behalve op koopzondagen. Op de koopavond op donderdag mag er pas na 21.00 uur worden gefietst.

Aanvankelijk gaf de gemeente alleen aan dat fietsen "buiten winkeltijden" is toegestaan, maar dat vonden sommigen te vaag. Niet alle winkels sluiten namelijk op dezelfde tijd.

Koeriers en bezorgers
Voor fietskoeriers en bezorgdiensten wordt het mogelijk om een ontheffing aan te vragen. Vooralsnog ziet de gemeente fietsende koeriers door de vingers, maar als er toch te veel overlast ontstaat, wordt een systeem met ontheffingen ingesteld.

De enige straat waar de hele dag mag worden gefietst is de Dukaatpassage, tot aan het Stadhuisplein. Volgens de gemeente zit in de straat maar een beperkt aantal voorzieningen, waardoor fietsen daar niet zo veel kwaad kan.

Oost naar west
Vooral de Fietsersbond heeft bij de gemeente gepleit voor een fietsverbinding door het centrum van oost naar west. Die is er jarenlang geweest met een door strepen aangegeven fietsstrook over het Agorahof, maar daarna in verval geraakt.

Het college heeft met de bond overlegd. Daaruit bleek dat deze verbinding minimale toegevoegde waarde heeft. Aan de oostkant zijn volgens de gemeente weinig bestemmingen waardoor toch afgebogen moet worden naar het noorden of zuiden. "Momenteel zijn er veel bouwactiviteiten maar op termijn komt er een goede fietsring rond het Stadshart", belooft het college.

Alle veranderingen worden aangegeven op nieuwe borden aan de rand van het Stadshart, zodat deze overzichtelijker worden voor de inwoner en handhaving erop kan toezien. Het verkeersbesluit wordt op 9 oktober gepubliceerd. Inwoners kunnen daarna nog zes weken bezwaar maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel