Veel vragen, weinig antwoorden: informatieavond Defensie drukbezocht

DRONTEN • Di 3 september 2024 | 5:45 • Dinsdag 3 september 2024 | 5:45

Een informatieavond over de plannen van Defensie in Flevoland werd maandagavond druk bezocht. Ruim 500 mensen, vrijwel allemaal uit Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen, kwamen op de avond af. Veel daarvan kwamen met concrete vragen, maar voor concrete antwoorden was het nog te vroeg. 

"Ik had 10 jaar geleden niet gedacht wat waar we nu staan, de realiteit zou worden." Met die woorden toonde Kolonel Roy Hemmelder aan dat de dreiging van een conflict in Europa groot is geworden en dat extra ruimte voor Defensie dus van belang is. 

Die ruimte zoekt Defensie onder andere in Dronten. Op verzoek van de gemeente kwam Defensie nogmaals naar de provincie om de plannen toe te lichten.

Oorlog voorkomen
Dat investeren in verdediging belangrijk is leek voor veel bezoekers een uitgemaakte zaak. Een enkele man merkte op dat hij tegen oorlog was en dus helemaal niks zag in een uitbreiding van Defensie, maar de reactie van Kolonel Hemmelder kon op veel applaus rekenen: "Het is juist onze taak om oorlog te voorkomen."

Dat betekent niet dat de komst van Defensie naar de provincie óók op applaus kan rekenen. Veel bezoekers willen weten wat dat concreet betekent voor hun woonomgeving.

Te vroeg om te zeggen
Het probleem: dat wordt nog onderzocht. Er wordt gewerkt aan een milieueffectrapportage, waaruit moet blijken wat de precieze impact op de omgeving zal zijn. Pas als die milieueffectrapportage af is, gaat het Rijk definitieve voorkeurslocaties aanwijzen. 

Defensie moest concrete antwoorden dinsdagavond daarom verschuldigd blijven en steeds vooruitwijzen naar de uitkomsten van het lopende onderzoek. Ook vragen over de concrete haalbaarheid konden nog niet worden behandeld.

Zo vroeg een aanwezige of Flevoland niet veel te kwetsbaar is door de ligging onder zeeniveau en een ander of windmolens en hoogspanningskabels een laagvlieggebied niet in de weg zouden zitten. "Dat wordt nu allemaal onderzocht", was steeds het antwoord.

Waarom wil Defensie uitbreiden?
Volgens Defensie is geloofwaardige afschrikking belangrijk, omdat de veiligheidssituatie in de wereld verslechtert. Defensie heeft door de oplopende internationale spanningen de komende jaren veel meer ruimte nodig. Die ruimte moet gebruikt worden voor onder meer oefeningen, munitieopslag en om bondgenoten door Nederland te verplaatsen.

Blik op Dronten
In Dronten heeft Defensie de meeste plannen van heel Flevoland. Zo komt er mogelijk een munitieopslag langs de Hanzeweg in Dronten zelf of in Biddinghuizen, nabij de N305. Ook is Biddinghuizen in beeld voor een mogelijke kazerne en wil Defensie mogelijk een springterrein creëren naast de Ketelbrug, net boven Swifterbant.

Zoekgebied springterrein Ketelbrug

Zoekgebied munitieopslag naast N305

Zoekgebied munitieopslag N307

Zoekgebieden voor kazerne

Onzekerheid
Maar geen van die plannen staat vast, het is dus zelfs nog onzeker of Dronten überhaupt de voorkeurslocatie wordt voor één of meer plannen. Bewoners en ondernemers zitten daarom in onzekerheid, zoals Pieter uit Swifterbant. Hij heeft een agrarisch bedrijf precies op de plek in Swifterbant waar Defensie misschien een springveld wil aanleggen om te oefenen met explosieven.

"Als dat er komt, betekent het einde oefening voor het werken en wonen op die locatie. En ik ben bang dat die onzekerheid nog lang gaat blijven. Er was helaas geen nieuwe informatie vanavond, en dat had ik wel een beetje verwacht", zegt hij.

Toch zijn er ook mensen die wél met nieuwe informatie de deur uit gingen: Tineke uit Biddinghuizen bijvoorbeeld: "Ik wist bijvoorbeeld niet wat springvelden waren, of laagvlieggebieden. Dat ze die termen goed hebben uitgelegd, dat waardeer ik zeer." Wat haar betreft mag Defensie komen in Biddinghuizen, al heeft ze wel reserves voor wat betreft de mogelijk stationering van straaljagers op Lelystad Airport. Die maken volgens haar toch wel een boel lawaai.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel