Bewoners Almere Hout: 'Geen peil te trekken op stroomstoringen in onze wijk'

ALMERE • Di 3 september 2024 | 6:21 • Dinsdag 3 september 2024 | 6:21

Inwoners van Almere Hout zijn behoorlijk gefrustreerd over alle stroomstoringen in hun stadsdeel. Het afgelopen jaar viel de stroom in de verschillende wijken maar liefst 17 keer uit.

Nobelhorst werd het meest getroffen. Daar ging negen keer het licht onbedoeld uit. Ter vergelijking: volgens cijfers van Netbeheer Nederland wordt een klant gemiddeld eens in de drie jaar getroffen door een storing.

De duur van de meeste storingen in Almere Hout was zo'n twee uur, de langste was bijna tien uur. Volgens Netbeheer Nederland duurde een stroomstoring vorig jaar gemiddeld 21,8 minuten. Dat er in de omgeving van Almere Hout soms uitschieters naar boven zijn, is volgens netbeheerder Liander toeval.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Storingen verschillend van aard
De storingen zijn divers van aard en er is geen verband, zegt een woordvoerder. De ene keer is er een storing op het middenspanningsnet, dan op het laagspanningsnet en vervolgens in de openbare verlichting.

Kabelschade kan soms wel een oorzaak zijn, zegt de woordvoerder. "We zien in heel Nederland dat er veel in de grond wordt gewerkt. Het najaar en voorjaar was ook erg nat. Bij nat weer ontstaat snel graafschade en dan volgt een storing." Bij herstel moet de stroom er dan af en dat is te zien in meldingen in de avond, nacht en de volgende ochtend, aldus de woordvoerder.

Gasloze huizen vallen stil
Bewoner Maarten van Ingen van de wijk Nobelhorst herkent de uitleg van de netbeheerder. Hij spreekt over graafschade en iets in het net wat niet goed gaat. "Het risico in nieuwbouwwijken kan groter zijn", zegt hij.

Van Ingen woont in een huis zonder gasaansluiting. Dat maakt dat een stroomstoring alles in huis zo'n beetje platlegt. Bij een storing schakelt zijn warmtepomp af. Ook kan je geen kopje thee meer zetten en moet je voor internet overschakelen op je telefoon. Dat internet werkt vervolgens traag omdat de buurt ook geen stroom heeft.

'Opeenstapeling van problemen'
Christine Zuiderent zegt dat Nobelhorst te maken heeft met een opeenstapeling van problemen. Zo is de waterdruk ook al meermaals weggevallen, zegt ze. Zuiderent heeft een kind op kinderdagverblijf Sterrenrijk zitten. Als de problemen met stroom én water te lang duren, wordt de ouders gevraagd hun kind op te halen. Dat is in 2,5 jaar tijd al drie keer gebeurd en dan moet ze van haar werk komen, zegt ze.

Mensen die een flesje melk voor hun kind willen maken of medische apparatuur hebben, hebben er meer last van, aldus Zuiderent. Al herkent ze wel het probleem met internet als de stroom het niet doet.

Niet te vergelijken
Een specifiek antwoord voor Almere Hout is lastig te geven. Ook kun je het stadsdeel niet vergelijken met andere plekken in het land, zegt Liander. "Je kunt regio's lastig met elkaar vergelijken omdat het er ook van afhangt hoe een net is aangelegd. De netsituatie en het gebruik van het net is overal anders", aldus de woordvoerder.

Als je na een stroom- of gasstoring vier uur of langer onafgebroken zonder energie zit, kun je compensatie aanvragen. Dit geldt niet bij gepland onderhoud of in extreme situaties zoals een natuurramp. Bij een storing ontvang je 35 euro na de eerste vier uur zonder stroom of gas, en vervolgens 20 euro extra voor elke vier uur die erbij komt. Voor zware of grote aansluitingen gelden andere regels.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel