Een superkazerne, een munitieopslag en straaljagers; defensie wil uitbreiden en Flevoland lijkt ideaal

FLEVOLAND • Zo 1 september 2024 | 9:08 • Zondag 1 september 2024 | 9:08

Defensie heeft haar oog laten vallen op Flevoland. Van een superkazerne tot een munitieopslag; de krijgsmacht heeft Flevoland in beeld voor meerdere belangrijke plekken, in onder meer Zeewolde, Dronten en Lelystad. Maar waarom is defensie zo geïnteresseerd in de provincie en waarom zijn die terreinen eigenlijk nodig?

Dat vragen we aan defensie-expert Patrick Bolder van het Haags Centrum Voor Strategische Studies. "Flevoland is een zeer aantrekkelijke optie voor de strijdkrachten", vertelt Bolder terwijl we bij hem op bezoek zijn in Culemborg. Bolder was meer dan 30 jaar werkzaam bij de Nederlandse Luchtmacht en is sinds 2019 strategisch adviseur van het gerenommeerde kennisinstituut.

De krijgsmacht heeft Flevoland voor meerdere onderdelen op het oog: het gaat om een grote kazerne in Zeewolde of Biddinghuizen, een grootschalige munitieopslag in Dronten of Biddinghuizen. Maar ook een springterrein in de buurt van de Ketelbrug of Lelystad Airport waar militairen kunnen oefenen met explosieven, en een laagvlieggebied voor helikopters boven het Ketelmeer. Verder kijkt defensie of Lelystad Airport gebruikt kan worden als basis voor F-35 straaljagers.

Volgens Bolder zijn de strijdkrachten de afgelopen jaren fors uitgekleed. "Hierdoor zijn er ook locaties verdwenen, waardoor defensie slecht verdeeld zit over het land", zo luidt het oordeel. Daar moet nu verandering in komen en Flevoland staat hoog op de wensenlijst. 

Locatie, locatie, locatie
En dat is vrij logisch, volgens de defensie-expert. De provincie heeft namelijk best wat voordelen. "Flevoland ligt ideaal: centraal in het land en vlakbij water en zelfs een luchthaven", legt Bolder uit. Daarnaast is er in Flevoland relatief veel ruimte. Of tenminste; dunbevolkte ruimte.

De mogelijke locaties voor een kazerne

De mogelijke locaties voor een munitieopslag

De mogelijke locaties voor een springterrein

"En hoe minder mensen in de omgeving, hoe minder overlast omwonenden hebben." Daarnaast hoeven er dan ook minder mensen te verhuizen, geeft de analist aan. Toch herkent hij ook de zorgen van veel Flevolanders. Want gemeenten en inwoners staan niet te springen om de plannen. "De defensieplannen moeten heel snel de prullenbak in", zo verwoorde eerder een Dronter gemeenteraadslid de sentimenten.  

Lees ook: Komen hier straaljagers en rijden er straks legervoertuigen in Flevoland? 5 vragen en antwoorden

Tijd van kiezen voorbij
Vooral in Zeewolde en Dronten is er veel weerstand tegen de plannen van defensie. Informatiebijeenkomsten werden druk bezocht en alle gemeenten hebben wel een bezwaar tegen de plannen. Logisch, volgens de defensie-expert, maar volgens Bolder is de tijd van kiezen wel een beetje voorbij. "Hoe langer we wachten, hoe langer het duurt voor we een geloofwaardige krijgsmacht hebben."

Patrick Bolder over de noodzaak

Daar komt bij dat de krijgsmacht -op een zendstation in Zeewolde na- nog niks doet in de provincie. "En dat moeten we wel eerlijk verdelen in het land", verklaart Bolder. "Het lijkt nu in een keer veel, maar andere provincies doen al jaren mee." Om een deel van die zorgen weg te nemen, organiseert de krijgsmacht maandag een extra informatiebijeenkomst in Dronten.

Vliegtuigjes en straaljagers
De expert acht het dan ook waarschijnlijk dat alle opties daadwerkelijk uitgevoerd worden. "Die kans is wel erg groot. Door de centrale ligging hoeven mensen niet het hele land door te reizen." Het lijkt dus zeker dat zowel Dronten als Zeewolde de komst van defensie onder ogen moeten komen.

Hetzelfde geldt voor Lelystad Airport voor de F-35 straaljagers. Al lijkt het Bolder onwaarschijnlijk dat de prijzige vliegtuigen Lelystad als permanente thuisbasis krijgen. "Ik denk dat ze het eerder gaan gebruiken als oefenlocatie."

Nieuwe realiteit
Volgens de defensie-expert moeten mensen wennen aan de nieuwe realiteit. "We moeten weer een geloofwaardige defensie opbouwen na 30 jaar bezuinigen." En dat vraagt volgens Bolder om tijdige aanpak. 

En zo kan Flevoland een grote rol spelen in de veiligheid van iedereen in Nederland. Al moet nog wel blijken of de gemeenten en de provinciegenoten de urgentie inzien. Bolder hoopt van wel. "Hoe langer we wachten, hoe langer het duurt voordat defensie op orde is, hoe langer het duurt voordat Nederland écht veilig is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel