Informatieavond Defensie drukbezocht, nog weinig concrete antwoorden

ALMERE • Vr 28 juni 2024 | 5:11 • Vrijdag 28 juni 2024 | 5:11

Veel vragen, veel informatie, maar nog weinig concrete antwoorden. Dat was donderdagavond de conclusie van een aantal bezoekers na een bijeenkomst van Defensie over de toekomstplannen voor Flevoland. Zo'n 300 belangstellenden kwamen donderdagavond af op de infoavond in het Van der Valk Hotel in Almere Stad.

"We willen u geen hoofdpijn geven," is één van de eerste zinnen van luitenant generaal Elanor Boekholt-O'Sullivan, waarmee ze doelt op de piepende microfoon. "Dat hebben we al", roept iemand gevat uit de zaal. De toon is gezet.

De krijgsmacht hield de avond om tekst en uitleg te geven over de behoefte aan onder meer een nieuwe kazerne, een nieuw oefenterrein en een extra munitieopslag. Die zijn nodig, vertelt Boekholt-O'Sullivan want: "De wereld is geen veilige plek. En het wordt er niet veiliger op. Wij moeten kunnen afschrikken om een oorlog te voorkomen."

Om af te kunnen schrikken is er meer nodig dan nu, volgens de luitenant generaal. Zo staan Zeewolde en Biddinghuizen bij Defensie in de belangstelling voor een superkazerne. Biddinghuizen zou daarnaast, net zoals Dronten, plek kunnen bieden aan een munitiedepot en er zouden straaljagers moeten kunnen opstijgen en landen op Lelystad Airport. Ook zou er een oefenterrein bij de Ketelbrug aan de kant van Swifterbant kunnen komen.

Lees ook: Komen hier straaljagers en rijden er straks legervoertuigen in Flevoland? 5 vragen en antwoorden

Nog lang traject
Bezoekers konden op de infoavond hun zorgen, vragen en opmerkingen delen. Die neemt Defensie mee in de overwegingen. Voordat er gebouwd gaat worden volgen nog allerlei onderzoeken en keuzes.

Een mevrouw die achterin de zaal zat, zegt dat ze blij is dat ze is gekomen maar dat ze zich nu wel meer zorgen maakt over de veiligheid in het land. "Hopelijk lig ik er niet wakker van."

"Wat mij wel een beetje stoort is dat je acht gebieden aanwijst terwijl je er maar één nodig hebt", vertelt een andere bezoeker. "Dan heb je dus in acht gebieden onrust. Bij ons ook, we hebben een bedrijf in een van die beoogde gebieden. Had je niet voldoende gehad aan drie of vier gebieden?"

Weer een ander vraagt zich af of Defensie wel goed heeft nagedacht over Flevoland als locatie. "Flevoland is een badkuip, moet je daar wel een depot opslaan? Als de dijken doorbreken dan heb je niks meer aan die munitie."

Het moet wel ergens
"We gaan geen domme dingen doen", reageert Boekholt-O'Sullivan daar op. "We kijken naar alle provincies en naar wat de impact op een regio zou zijn. Tegelijkertijd, het moet wel ergens in Nederland." Daarnaast geeft ze aan dat de provincie wel aantrekkelijk is vanwege de centrale ligging.

Volgens de krijgsmacht is het lastig om te zeggen wanneer alles klaar is. Het streven is dat het kabinet begin volgend jaar een klap op de plannen geeft.

"Ik hoor hier vanavond voor het eerst over deze plannen", vertelt een oudere mevrouw. Ze is ervan geschrokken. "We doen onze uiterste best om iedereen te bereiken", vertelt Boekholt-O'Sullivan. "Via televisie, internet, nieuwsbrieven, huis aan huis bladen enzovoort. Maar het lukt ons niet om iedereen te bereiken." Wanneer de plannen concreter zijn zal er wel met de betreffende personen worden gesproken.

Hoe nu verder?
Na de zomer volgen eerst nog verdere overleggen met de provincie, gemeenten en andere belanghebbenden. Uiteindelijk legt de krijgsmacht de voorkeurslocaties voor aan het kabinet. Die weegt de belangen van Defensie en meningen van overheden en samenleving af en kijkt naar het milieueffectrapport. Pas als het kabinet die plekken vaststelt, kan Defensie de daadwerkelijke uitwerking van zijn plannen delen.

Defensie heeft meerdere locaties in heel het land op het oog voor legeronderdelen waardoor er overal bijeenkomsten zijn zoals in Almere. Eerder deze week was er bijvoorbeeld een inspraakavond in het Noord-Brabantse Waalwijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel