Grind, schelpen en steentjes, juist goed voor blote voeten

LELYSTAD • Di 3 september 2024 | 6:44 • Dinsdag 3 september 2024 | 6:44

Hardlopen op blote voeten is veel gezonder dan rennen met sportschoenen aan. Dat zegt de 77-jarige Rob Salomonson, die zelf al 18 jaar op blote voeten rent. Hij is maandagavond begonnen met het geven van een meerdaagse training bij Atletiek Vereniging Spirit in Lelystad.

Zo'n tien personen doen mee aan de cursus Barefoot. Het klinkt natuurlijk prachtig, maar waarom is sporten op blote voeten gezonder dan met sportschoenen aan en klopt het wel?

Tijdens de training leren de deelnemers hoe ze moeten ontspannen, ademhalen en dus ook hoe ze het beste kunnen lopen, wandelen en rennen, zegt Salomonson. "Met gewone schoenen gebruik je altijd spieren om in balans te staan. En dat is de basis voor vermoeidheid of voor blessures."

Overgestapt op blootvoets
Salomonson is al langer hardlooptrainer bij AV Spirit. Hij zegt dat altijd werd gedacht dat de oplossing van blessures rust was. Als dat niet hielp dan moest de fysiotherapeut uitkomst bieden: "Ik ben na advies overgestapt op blootsvoets lopen", maar daar is wel oefening en training voor nodig, aldus Salomonson.

Volgens hem is juist zonder schoenen lopen op schelpen of grind goed voor de voet. Daardoor ontdekte hij dat het beter is om kleinere passen te maken en tijdens het lopen je benen op te tillen in plaats van extra af te zetten met de voorvoet zoals je dat doet als je schoenen aan hebt. De individuele training die hij gaf aan atleten had volgens hem succes: "Geen van hen had hardloopblessures meer."

De deelnemers aan de training bij AV Spirit, die de komende weken gehouden wordt, zijn gemotiveerd. "Het enige wat je moet doen is jezelf zijn", zegt een man die voorzichtig over de schelpen loopt. "Dit voelt meteen als thuiskomen."

Feit of fictie
De meningen zijn verdeeld of op blote voeten lopen echt zo veel beter is. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt volgens criticasters. Er zou volgens hen zelfs eerder kans zijn op blessures. Hoe minder demping in de zolen, hoe minder ondersteuning van de voetboog en hoe meer pijn in de voeten, hoe meer zwelling, voetklachten, blessures en zelfs meer kans op botbreukjes.

Volgens AV Spirit waar de training wordt gegeven raden steeds meer specialisten als fysiotherapeuten, podologen en huisartsen hun patiënten aan om buiten op blote voeten te lopen of om minimalistische schoenen te proberen. Dat zijn schoenen zonder hak en met een heel dunne zool.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel