Almeerder moet terugkomen uit Italië om taakstraf uit te voeren voor bezit lachgas

ALMERE • Vr 18 oktober 2024 | 10:13 • Vrijdag 18 oktober 2024 | 10:13

Begin dit jaar is een man meerdere keren aangehouden in Almere wegens het bezit van grote hoeveelheden lachgas. Hoewel hij momenteel in Italië verblijft, moet hij terugkeren naar Nederland om een taakstraf van 80 uur uit te voeren die de rechter hem heeft opgelegd.

In februari en maart werd de verdachte op drie verschillende dagen in totaal vier keer door de politie staande gehouden. Op 24 februari had hij 3.682 gram lachgas bij zich, de volgende dag 3.489 gram. Op 23 maart werd hij twee keer betrapt met respectievelijk 1.746 en 2.314 gram lachgas.

Persoonlijke omstandigheden en nieuwe start
Zijn advocaat zegt dat de man niets ontkent. Het ging in het voorjaar niet goed met hem door persoonlijke problemen. Na de eerste aanhoudingen had hij nog niet van zijn fouten geleerd. Maar na de laatste keer zou hij zijn leven verbeterd hebben. Volgens de advocaat zegt de man dat hij sindsdien geen lachgas meer gebruikt en dat hij naar Italië is verhuisd om een nieuw leven te beginnen.

De Officier van Justitie eist een taakstraf van 80 uur. Het bezit van zulke hoeveelheden lachgas is sinds kort strafbaar, omdat het gevaarlijker is dan eerder werd gedacht. De grote hoeveelheden zijn niet alleen gevaarlijk voor de man zelf, maar ook voor de mensen om hem heen, zo zegt de officier. Omdat hij meerdere keren in korte tijd met veel lachgas is gepakt, vindt de officier een taakstraf passend.

Terugkeer naar Nederland onvermijdelijk
De advocaat van de man zegt dat terugkeren naar Nederland moeilijk voor hem kan zijn. Hij is bang dat hij dan weer in zijn oude gedrag vervalt. Maar de officier van justitie denkt dat hij niet per se weer met dezelfde mensen om hoeft te gaan. De rechter is het daarmee eens en legde vervolgens de taakstraf op.

Dit verhaal is gemaakt door Rachel Barten. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel