Privégegevens van ruim 1500 Almeerders gelekt door fout gemeente

ALMERE • Vr 18 oktober 2024 | 14:28 • Vrijdag 18 oktober 2024 | 14:28

Privégegevens van 1550 Almeerders zijn door een fout van de gemeente gelekt. Het gaat om inwoners van wie het paspoort binnenkort verloopt. Op 29 augustus is aan hen een herinneringsbrief verstuurd, waar per ongeluk op de achterkant de gegevens van een andere Almeerder waren geprint.

Daarop waren de naam en adresgegevens te lezen en de datum waarop het paspoort verloopt. "Meerdere inwoners hebben telefonisch hun ontevredenheid aangegeven over de slordigheid", schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de Almeerse raad. "Tevens zijn hierover ook twee klachten ingediend."

Nog een incident
Rond dezelfde tijd heeft de gemeente de gegevens van nog vijf inwoners gelekt. 'Gevoelige persoonsgegevens' van vijf cliënten van een zorginstelling zijn per ongeluk verstuurd naar de indiener van een informatieverzoek.

Via de Wet open overheid (Woo) kan iedereen een verzoek doen bij de gemeente om informatie openbaar te maken, maar privégegevens horen dan wel gecensureerd te worden.

"Gezien de omvang van het verzoek, is er grote tijdsdruk ontstaan bij de afhandeling van het verzoek", schrijft de gemeente. "Hierbij is een afbakeningsfout gemaakt waardoor meer documenten zijn verstrekt dan noodzakelijk was en de documenten onvoldoende gescreend en gelakt waren."

De indiener van het verzoek heeft het lek gemeld aan de gemeente, zodat de gegevens niet verder verspreid zijn.

Vervolgstappen
De gemeente heeft beide lekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook zijn alle betrokkenen per brief geïnformeerd en heeft de gemeente onderzocht hoe de lekken hebben kunnen gebeuren en in de toekomst voorkomen kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel