8-jarige voetballer dupe van conflict tussen vader en sportvereniging

LELYSTAD • Do 17 oktober 2024 | 17:05 • Donderdag 17 oktober 2024 | 17:05

Een 8-jarige jongen is het slachtoffer van een conflict tussen zijn vader en Sportclub Emmeloord. De partijen stonden dinsdagochtend tegenover elkaar in de rechtbank in Lelystad. De voetbalclub verwijt de vader dat hij zich over een langere periode heeft misdragen.

SC Emmeloord stelt dat het conflict vorig jaar september begon, nadat de jongen tien minuten te laat kwam. Dit leidde tot een discussie met de vader van de jonge speler.

In de maanden die volgden zou die zich meerdere malen hebben misdragen. Om de vader weg te houden van de jeugdtrainer is de jongen teruggezet naar een team op een lager niveau.

Onveilig
In de rechtbank werd gezegd dat de man mensen van SC Emmeloord zou hebben bedreigd, dat hij veel commentaar heeft over de gang van zaken en zijn eigen koers zou willen varen.

"De hele situatie zorgt voor onrust binnen de club. Afscheid van elkaar nemen is de enige mogelijkheid", schetste de vicevoorzitter Jeroen van der Zwaard van SC Emmeloord.

De voetbalclub heeft nog mediation bij de KNVB voorgesteld, maar dat heeft het gezin geweigerd. "Ik vond dat niet meer nodig", aldus de vader.

Discriminatie
De advocaat van het gezin zegt dat er nooit bedreigingen zijn geuit. Ook betoogde hij dat de jeugdspeler structureel werd gediscrimineerd door ouders van andere kinderen en dat de club hier niet op ingreep.

De club betwist dat, gaf aan dat er voor discriminatie binnen de vereniging geen ruimte is en dat zij er juist voor hebben gezorgd dat er excuses zijn gemaakt.

Royement
In juni zou de vader zich opnieuw hebben misdragen, stelt Van der Zwaard van de sportvereniging. Vervolgens zou hem zijn gezegd dat hij niet langer welkom is bij de club. De man zou hieruit de conclusie hebben getrokken dat zijn familie wordt geroyeerd.

De advocaat van het gezin eist dat het royement wordt teruggedraaid. "Waar blijkt dat royement dan uit?", vroeg de rechter. "Het blijkt niet uit de correspondentie." Ook haalde de rechter aan dat de 8-jarige jongen nog altijd bij de club speelt, zij het op een lager niveau.

Ondanks het hoog opgelopen conflict met een kort geding bij de rechtbank in Lelystad tot gevolg, ziet de vader nog wel mogelijkheden voor een terugkeer van zijn pupil in een hoger elftal.

"Hij heeft vriendjes in Team JO9-1 en Team JO10-1, dus ik heb voorgesteld om hem in Team JO10-1 te plaatsen." Ook stelt de vader voor om zo'n vijf maanden weg te blijven van de vereniging, zodat de rust kan terugkeren en zijn zoon weer kan spelen.

"Laat die jongen spelen"
"U slaat de spijker op de kop. Laat die jongen spelen", stelde de rechter. Sportclub Emmeloord gaf aan eerder een voorstel te hebben gedaan om de situatie aan te kijken tot de winterstop.

De jeugdspeler onderbrengen bij team JO10-1 is volgens de vereniging onwenselijk, omdat de vader in het verleden een conflict heeft gehad met iemand uit dat team. Daarom willen zij de jongen laten voetballen in het derde elftal. "Naar ons idee speelt hij daar ook met veel plezier."

De vader ziet dat anders en zegt dat zijn zoon ongelukkig is en onder zijn niveau speelt. Hij geeft ook aan dat zijn zoon niet wil overstappen naar een andere club.

De rechter doet op 31 oktober uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel