Autopoetsbedrijf krijgt dwangsommen voor overtredingen en stapt naar rechter

ALMERE • Do 17 oktober 2024 | 10:39 • Donderdag 17 oktober 2024 | 10:39

Vijf overtredingen van milieuregels werden er bij haar Almeerse autoreinigingsbedrijf vastgesteld. De omgevingsdienst dreigde met dwangsommen. En omdat de overtredingen niet snel genoeg werden opgelost, moest de eigenaresse een eerste dwangsom van 8.000 euro ook werkelijk ophoesten.

Maar het zou het einde van haar zaak betekenen, als ze zoveel geld ineens moest betalen, stelt de ondernemer. Daarom stapte ze woensdag naar de bestuursrechter in Utrecht.

De omgevingsdienst stelde onder meer vast dat er in het bedrijf geen machine was om benzine en olie te scheiden. Voor de werkzaamheden die er worden uitgevoerd, is dat wel nodig. Voor het ontbreken van die machine dreigt nog eens een dwangsom van 10.000 euro te worden opgelegd.

De eigenaresse vond dat de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek haar als jonge ondernemer wel wat meer had mogen steunen, zo bleek tijdens de zitting. Vooral omdat bepaalde gebreken inmiddels hersteld zijn.

'Slecht voor het milieu'
De Omgevingsdienst heeft dat ook vastgesteld. Toch moet de dwangsom van 8.000 euro echt betaald worden. "Want het is slecht voor het milieu als er zo wordt gewerkt", betoogde een woordvoerster.

"Het is fijn dat u hier samen bent", zei de rechter woensdagochtend. Zij stuurde de kemphanen naar de gang. Daar werden zij het alsnog eens: De onderneemster gaat de dwangsom van 8.000 euro in maandelijkse termijnen van 500 euro betalen.

Uitstel voor machine
Verder is afgesproken dat de vrouw tot februari de tijd krijgt om de machine voor het scheiden van benzine en olie te installeren. Lukt het voor die tijd, dan vervalt de dreigende dwangsom van 10.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel