Nieuwe kabels hoogspanningsverbinding bij Maximacentrale na kortsluiting

LELYSTAD • Vr 18 oktober 2024 | 15:11 • Vrijdag 18 oktober 2024 | 15:11

TenneT hangt vanaf volgende week nieuwe kabels in de hoogspanningsmasten ter hoogte van de Maximacentrale in Lelystad. Het zijn de laatste herstelwerkzaamheden aan de hoogspanningsverbinding tussen Lelystad en Dronten. De klus is nodig vanwege een kortsluiting in 2022. Toen kwam er te veel stroom op de kabels te staan waardoor ze kapot gingen.

De vervanging van de defecte kabels lag sinds eind maart stil nadat ter hoogte van de Maximacentrale een arm in een hoogspanningsmast afbrak. Dit gebeurde tijdens het inhangen van de nieuwe kabels. De netbeheerder vreesde dat de geleiders zouden zakken omdat de arm was afgebroken. Daarom werd de snelweg A6 uit voorzorg tijdelijk afgesloten.

De afgebroken arm

Defect ontstond door omzetten van schakelaar
TenneT begon vorig jaar augustus met het vervangen van de kabels vanwege het stroominfarct. Bij het incident werd zowel in het hoogspanningsstation bij de Maximacentrale als die aan het Olsterpad in Dronten tegelijkertijd een schakelaar omgezet. Dit zorgt voor oververhitting waardoor de kabels omlaag zakten.

De geleiders kwamen op de bovenleiding van de Hanzelijn terecht waardoor tot december 2022 geen treinen reden. Ook werden duizenden huishoudens getroffen door een stroomstoring. Sinds het incident werd de stroom omgeleid zoals de opgewekte windenergie van Windplan Groen.
Korte afsluiting op dinsdag 29 oktober
Omdat de kabels bij de Maximacentrale over de snelweg moeten worden getrokken, volgt een eenmalige afsluiting van de weg op dinsdag 29 oktober. Monteurs moeten dan over de A6 lopen. Het gaat om een korte stop voor het verkeer, benadrukt TenneT. De netbeheerder verwacht dat de verbinding tussen Dronten en Lelystad in de loop van december weer in gebruik kan worden genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel