Overlast in Boegspriet over een maand voorbij, huurder moet van rechter uit woning weg

DRONTEN • Zo 8 september 2024 | 12:24 • Zondag 8 september 2024 | 12:24

Een huurder van een huurhuis aan De Boegspriet in Dronten moet uiterlijk over een maand uit die woning vertrekken. Dat heeft de rechtbank bepaald, in een kort geding dat door verhuurder Oost Flevoland Woondiensten (OFW) was aangespannen.

De woningcorporatie wil van de man af, omdat hij ernstige overlast voor omwonenden zou veroorzaken. Een naastgelegen woning zou om die reden momenteel niet aan iemand kunnen worden verhuurd.

De man zou onder meer racistische uitingen doen en zich agressief naar omwonenden gedragen. Het huis naast hem staat leeg, sinds hij zijn buurman met een kapmes bedreigde en later bij dezelfde buurman twee ramen ingooide.

Om de claims van overlast te onderbouwen, had OFW twee weken geleden naar de rechtbank een heel dossier meegenomen. De meeste feiten daarin werden tijdens de zitting ook door de huurder toegegeven.

Begeleidingstraject gestopt
Er komt nog bij dat de man het huis kreeg toegewezen, omdat hij in een begeleidingstraject van zorginstelling Kwintes zat. Maar dit begeleidingstraject is gestopt, omdat de man de ondersteuning door Kwintes niet genoeg zou hebben geaccepteerd en afspraken niet nakwam. Voor OFW was dit ook een reden om van de huurder af te willen en ontruiming te eisen.

Tijdens de zitting vorige maand bleek dat de man vindt dat de huisvesting en de ondersteuning door Kwintes los van elkaar staan. De beëindiging van het traject zou dan ook niet betekenen dat hij nu uit het huis moet.

Overlast al voldoende reden
Maar volgens de rechter is alleen de structurele en langdurige overlast voor OFW al voldoende om hem uit de woning te mogen zetten. De man heeft meerdere waarschuwingen gehad en ook gesprekken met de woningcorporatie, de gemeente en de politie gevoerd. Maar hij heeft zich niet voldoende begeleidbaar opgesteld.

Op de zitting werd duidelijk dat de man met psychische problemen kampt en een drankverslaving heeft. Hij drinkt tien biertjes per dag en weet daarna niet altijd goed wat hij doet. Zo heeft hij op een locatie van Kwintes al eens medewerkers bedreigd.

In verband met dit alles heeft OFW met de gemeente gesproken over het opvangen van de man in een meer geschikte woonvorm. Ook zal een indicatie op basis van de Wet langdurige zorg voor hem worden aangevraagd, zodat de man voor lange tijd een passende vorm van begeleiding kan krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel