Almeerse van 14 wil terug naar Buitenhout College na vechtpartij, maar de school weigert haar

ALMERE • Do 5 september 2024 | 20:02 • Donderdag 5 september 2024 | 20:02

Ze raakte betrokken bij een vechtpartij op het Buitenhout College in Almere. De 14-jarige Jhamy werd vervolgens geschorst en van school gestuurd. Oneerlijk, vinden zij en haar ouders. Die sleepten daarom de Stichting Almeerse Scholen Groep (ASG) donderdag voor de rechter. "Ik wil dolgraag weer terug naar school. Hier voel ik me vertrouwd en ken ik iedereen."

Het meisje zat in de derde van de Mavo toen het op 23 februari buiten de school misging. Volgens haar was ze amper betrokken bij de vechtpartij. "Hooguit vijf minuten. Ze was op het verkeerde moment op de verkeerde plek", legde haar advocaat in de rechtszaal uit. "Andere meiden begonnen het gevecht."

Bewuste actie
Maar de school heeft een andere visie op de gebeurtenissen. Volgens de directeur staat op basis van gesprekken met getuigen vast, dat Jhamy afspraken met anderen maakte om elkaar die dag in de haren te vliegen. "Het is haar niet overkomen, het was een bewuste actie."

Qua fysiek en verbaal geweld heeft de ASG een ‘zero tolerance-beleid’, legde de advocaat van de scholengroep uit. "Het Buitenhout College heeft een uitdagende leerlingenpopulatie, het krijgt daarom ook extra geld vanuit het ministerie voor maatregelen", zei hij.

Impact is groot
De directeur van de school vertelde in de rechtszaal dat een vechtpartij in deze orde van grootte nog nooit eerder is voorgevallen op de Almeerse school. "Het heeft dan ook heel veel impact gehad op de leerlingen en de medewerkers die moesten inspringen. Terwijl we als school een veilige plek moeten bieden aan onze meer dan 800 leerlingen en 110 collega’s."

En dus moesten de raddraaiers de school verlaten, onder wie het meisje. Er werd voor haar een plek gevonden op het Helen Parkhurst College, waar ze haar 3 Mavo zou kunnen afronden om vervolgens dit schooljaar het eindexamen in te gaan. Maar de piepjonge scholiere en haar ouders weigerden.

Een bezwaaradviescommissie oordeelde eerder al dat het meisje weer terug zou moeten naar haar school, maar dat advies sloeg de ASG in de wind. "Wat was er zo heftig aan dit incident dat ze per se weg moest?", vroeg haar vader zich af. "Er zijn daar zo vaak vechtpartijen, wat maakt nu dat de betrokkenen dit keer direct werden weggestuurd?"

Tweede kans
Volgens hun advocaat verdient het meisje op zijn minst een tweede kans. "Zeker op een uitdagende school als deze met al die puberbreinen die nog in ontwikkeling zijn." Ze was volgens hem altijd een goede leerling, die zelfs als steward een voorbeeldrol had voor anderen en ook een prijs heeft gewonnen.

Haar moeder vertelde de rechter dat het meisje geen vechtersbaas is. "Ze is jarenlang gepest en beet nooit van zich af. Nu deed ze dat wel en wordt ze daar keihard voor gestraft."

Uit den boze
Een rentree naar school is voor de ASG echter uit den boze. "Wij zien het echt als een groot probleem als ze weer terug zou komen. Dat valt niet uit te leggen aan ons team en de leerlingen. We hebben er juist zo hard aan gewerkt om dit soort geweldsincidenten terug te dringen op onze school."

En dus moet de rechter een besluit nemen. Jhamy hoopt dat dat in haar voordeel uitpakt. "Ik heb een doel in mijn leven en op deze school ben ik vertrouwd en ken ik iedereen. Op een nieuwe school zou ik weer helemaal opnieuw moeten beginnen, terwijl het mijn examenjaar is."

Het vonnis volgt volgende week.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel