Experiment albatros-wieken op windmolen valt tegen, meer onderzoek nodig

ZEEWOLDE • Zo 8 september 2024 | 14:57 • Zondag 8 september 2024 | 14:57

De resultaten van het experiment in Zeewolde om met bijzondere windmolenwieken meer energie op te wekken, vallen tegen. De bedoeling was dat de speciale constructie met zogeheten albatros-wieken tot 15 procent meer stroom zou opleveren.

Begin dit jaar zijn de bestaande bladen van een windmolen aan de Gruttoweg vervangen door wieken met beweegbare kleppen. Het idee kwam van hoogleraar biomimetica Eize Stamhuis van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij raakte geïnspireerd door de albatros die met wiebelbewegingen van de vleugels bij lage vliegsnelheden een hogere liftkracht krijgt.

'Nog geen doorbraak'
Hoogleraar Stamhuis hoopte op een doorbraak in de wereld van de windenergie. Maar hij laat in een update op de website van zijn bedrijf weten dat de berekende opbrengst van energie en de daadwerkelijke opbrengst nogal afwijken. De wiebelwieken werkten niet zoals werd verwacht. Na wat aanpassingen bleef het resultaat achter. Het experiment in Zeewolde heeft een half jaar geduurd.

Met het technisch team zal nu verder worden onderzocht hoe een verbeterde versie van de wiebelwieken meer energie kan opleveren. De resultaten tot nog toe noemt het team weliswaar 'veelbelovend' maar niet goed genoeg om de technologie commercieel uit te rollen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel