Schutter krijgt complimenten voor zijn houding, toch wordt tbs met twee jaar verlengd

LELYSTAD • Di 20 augustus 2024 | 8:47 • Dinsdag 20 augustus 2024 | 8:47

"De rechtbank wil allereerst beginnen met het maken van complimenten. U bent nog maar kort geleden gestart, en dan al zo gemotiveerd." Die complimenten zijn voor de 25-jarige Moses M. uit Almere.

M. moet voor de eerste keer in de rechtbank verschijnen voor verlenging van zijn tbs, omdat hij in juli 2018 met een vuurwapen op een man schoot. Dat gebeurde op klaarlichte dag in de buurt van toenmalige basisschool De Hasselbraam in de Almeerse Parkwijk.

Hij werd voor poging tot doodslag veroordeeld tot zes jaar cel en tbs. Inmiddels heeft hij zijn eerste periode in de tbs-kliniek erop zitten. Hoewel M. bij de inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak in 2020 nog ontkende iets te maken te hebben met de schietpartij, erkent hij nu zijn aandeel.

Dat is volgens zijn psycholoog positief voor de behandeling, want hierdoor kon de Almeerder meewerken aan een delictanalyse en in kaart brengen welke factoren voor hem een risico vormen in de kans op herhaling.

Fish and chips
De sfeer in de rechtszaal in Lelystad is maandagmiddag ontspannen als de klinisch psycholoog van tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal opgetogen vertelt over de vorderingen die M. maakt.

De start van zijn tijd in De Kijvelanden was moeilijk, schetst zijn klinisch psycholoog, M. had even tijd nodig om zijn draai te vinden en te leren hoe het eraan toegaat in een tbs-kliniek.

"We zijn best wel tevreden", zegt hij tegen de rechters. M. doet mee aan verschillende therapieën, volgt cursussen en laat een positieve indruk achter op de afdeling.

Zo maakt de Almeerder zich vanaf het begin van zijn opname verdienstelijk in de keuken. Op de afdeling waar hij nu zit, heeft hij die hobby uitgebouwd. "Nu kook ik nog veel meer, en nog vaker", zegt hij met een lach tegen de rechters. Hij denkt er zelfs over als hij weer buiten is om een fish and chips-restaurant te beginnen.

Tbs-maatregel verlengd
Maar dat is pas voor straks, als hij weer op vrije voeten komt. Eerst moet M. nog met zichzelf aan de slag, met hopelijk een eerste begeleid verlof in het verschiet in de laatste maanden van 2024.

Hij wordt binnenkort voor de tweede keer vader en stapt in het huwelijksbootje, maar M. is zich er volgens zijn advocaat van bewust dat verlenging met één jaar niet realistisch is en kan zich goed vinden in de verlenging van tbs met twee jaar die het Openbaar Ministerie voorstelt.

Hoewel er sprake is van vooruitgang, benoemt ook de officier van justitie, staat de behandeling van M. nog wel in de kinderschoenen.

De rechtbank doet op verzoek van M. en zijn advocaat direct uitspraak: de tbs-maatregel wordt met twee jaar verlengd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel