Gesloten Poolse supermarkt in Voorstraat moet van rechter weer open 

LELYSTAD • Do 15 augustus 2024 | 14:03 • Donderdag 15 augustus 2024 | 14:03

De eigenaar van een al maanden gesloten Poolse supermarkt in Lelystad moet zijn winkel voor vrijdagmiddag weer volledig inrichten en tot januari open houden voor klanten.

Doet hij dat niet, dan moet hij een dwangsom van 1000 euro per dag betalen. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat door de verhuurder van het pand was aangespannen.

Dinno Polski Sklep aan de Voorstraat werd in januari 2023 geopend. De uitbater heeft ook een vergelijkbare winkel in het Lelycentre. In de rechtbank vertelde hij dat het ondernemen aan de Voorstraat hem erg is tegengevallen.

Intimidatie en bedreiging
De situatie in de straat zou sinds de opening van de winkel flink achteruit zijn gegaan. Zijn medewerkers zouden zijn geïntimideerd en bedreigd. Ook werden er dingen vernield en is er twee keer geprobeerd om in te breken. De winkelier sprak over een onveilige situatie rond de winkel.

Aangezien zijn medewerkers niet meer in de Voorstraat wilden werken, moest de uitbater vaak zelf in de zaak gaan staan. Maar omdat hij ook in het Lelycentre moest zijn, zat er volgens hem niks anders op dan de winkel in de Voorstraat te sluiten.

Sinds begin dit jaar staat de winkel daarom leeg. De uitbater betaalt nog wel maandelijks de huur en zal dat ook blijven doen tot het contract begin volgend jaar afloopt.

'Leegstand slecht voor waarde pand'
Maar voor de verhuurder van het pand is dat niet goed genoeg. Die wil geen leegstaande winkel in de Voorstraat, omdat dit slecht is voor de waarde en de verhuurbaarheid van het pand.

Het zou ook slecht afstralen op andere panden die de verhuurder in dezelfde straat heeft. De pandeigenaar eiste dan ook dat de winkelier zijn zaak aan de Voorstraat weer volledig opent en er ook zelf in gaat staan.

Onveiligheid niet aangetoond
De rechter stelde de pandeigenaar woensdag in het gelijk. In het huurcontract dat de winkelier heeft getekend staat een verplichting om ook daadwerkelijk een winkel te runnen. Dat de buurt achteruit is gegaan en het er onveilig is, heeft de winkelier volgens de rechter niet goed kunnen aantonen. De man schermde wel met politiecijfers, maar die waren ouder en stammen uit een periode van voor de opening van zijn winkel.

De winkelier had volgens de rechter meer moeten overleggen met de verhuurder van het pand, voor hij de winkel sloot. Hij heeft alleen een voorstel gedaan om de leegstaande winkel tijdelijk onder te verhuren aan een ander, maar die suggestie is door de pandeigenaar afgewezen.

De winkelier heeft Omroep Flevoland laten weten dat hij niet blij is met de uitspraak van de rechter. Het lukt hem niet om beide winkels in Lelystad open te houden. Hij denkt er daarom over om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel