Baby Storm overleden nadat moeder mogelijk tijdens slaap op hem ging liggen, aldus OM

LELYSTAD • Di 20 augustus 2024 | 16:07 • Dinsdag 20 augustus 2024 | 16:07

De vijf maanden oude baby die afgelopen mei dood werd gevonden in een woning in de wijk Horst in Lelystad is waarschijnlijk door verstikking om het leven gekomen. Mogelijk doordat zijn moeder tijdens haar slaap op hem is gaan liggen of doordat hij is gestikt in een deken. Dat denkt het Openbaar Ministerie (OM). De 36-jarige moeder van baby Storm wordt verdacht van doodslag.

Dinsdag diende voor de rechtbank in Lelystad de eerste proforma-zitting. Volgens het OM is de moeder met de baby op bed gaan liggen en in slaap gevallen. De vrouw zou onder invloed zijn geweest van alcohol, drugs en oxazepam, zo blijkt uit een onderzoek.

De moeder had volgens het OM moeten weten dat het zeer onverstandig was om in deze situatie met een baby in bed te slapen. De vrouw zit inmiddels twaalf weken in voorarrest en blijft voorlopig vastzitten.

'Tragisch ongeval'
De advocaat van de vrouw vroeg de rechter om de voorlopige hechtenis op te heffen. De dood van de baby was volgens haar een tragisch ongeval. De moeder bevestigt dat ze met haar baby in bed lag en in slaap was gevallen. Toen ze wakker werd zag ze dat Storm niet bewoog en helemaal blauw was. Ze is daarvan erg overstuur geraakt en dat is ze nog steeds volgens haar advocaat.

Vrouw niet aanwezig
De verdachte is niet in de rechtszaal verschenen. Ze zit in voorlopige hechtenis en had uitgerekend op deze dag haar twee dochters op bezoek. Dat was voor haar belangrijker dan de zitting.

Sinds ze vastzit heeft ze haar kinderen vier keer gezien. De rechter vond het jammer dat de vrouw er niet was, omdat haar zo niks kon worden gevraagd en niet duidelijk werd hoe het met haar gaat.

Ook drugs in lichaam baby
In een onderzoeksrapport wordt vermeld dat er alcohol en cocaïne in het bloed van de moeder is gevonden. Ook in het lichaam van de baby zaten sporen van cocaïne.

De concentratie van deze drugs was bij zowel de moeder als haar baby zo laag dat dit geen invloed kan hebben op de dood van de baby, zei de advocaat van de vrouw. Ook de moeder zou daar niet van onder invloed geweest kunnen zijn. De grote hoeveelheid alcohol speelt wel een rol.

Het rustgevende medicijn oxazepam zou de mevrouw hebben genomen na de gebeurtenis. De advocaat van de vrouw benadrukte dat dit onvoldoende in de onderzoekersrapporten terug te vinden is. Ze vindt daarom dat delen van het onderzoek opnieuw gedaan moeten worden. De rechter en de officier van Justitie stemden daarmee in.

Vrouw blijft vastzitten
De officier van Justitie blijft erbij dat de vrouw nu vast moet blijven zitten. "Een moeder die een flesje klaarmaakt met cocaïne aan de vingers gaat alle perken te buiten", zei de officier.

Verder stelde de officier dat als de rechter doodslag niet bewezen acht er in elk geval sprake is van het in hulpeloze toestand achterlaten van de baby, met de dood tot gevolg.

Ook de rechtbank in Lelystad vindt dat de vrouw in de cel moet blijven. "Er is onvoldoende zicht op de persoonlijk omstandigheden en de kans op recidive is groot", zei de rechter.

Daarbij wordt niet uitgesloten dat de vrouw thuis weer grote hoeveelheden alcohol gaat drinken en cocaïne gaat gebruiken. Dat zou een negatieve invloed hebben op haar twee dochters.

De rechtszaak gaat in november verder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel