Ario (19) beroofde volgens OM man met geweld van zijn crypto, celstraf geëist

LELYSTAD • Wo 17 juli 2024 | 8:56 • Woensdag 17 juli 2024 | 8:56

Het slachtoffer van een gewelddadige cryptomuntenroof in Lelystad heeft ruim anderhalf jaar later nog altijd veel last van de gebeurtenis. "Elke stap buiten de deur voelt als een mijnenveld. Mijn cliënt kijkt sindsdien over zijn schouder als hij zijn huis verlaat", zei zijn advocaat dinsdag in de rechtbank in Lelystad.

Hier moest de 19-jarige Ario S. uit Lelystad voorkomen voor zijn aandeel in de zaak. Hij zegt onschuldig te zijn. "Ik vind het heel erg wat die meneer heeft meegemaakt, dat gun je niemand. Maar ik heb er niks mee te maken."

Het slachtoffer had volgens de officier van justitie al wat cryptomunten in zijn bezit en wilde er graag bitcoins bij kopen. Via Marktplaats dacht hij een verkoper in Lelystad te hebben gevonden, waar hij met zijn vriendin en een vriend naartoe ging.

Sfeer sloeg om
Terwijl zijn geliefde in de auto wachtte, belde hij met zijn vriend aan op het adres waar was afgesproken. Twee mannen deden de deur open. Maar eenmaal binnen, kwamen er volgens hem nog vijf andere mannen binnen en sloeg de sfeer snel om.

Het slachtoffer werd geschopt en geslagen, zijn gezicht werd tegen de muur gedrukt, er zwaaide iemand met een mes en hij kreeg een vuurwapen op zijn voorhoofd gezet.

De man werd gedwongen om zijn 2,02 bitcoins en 0,96 ethereum - ook een cryptomunt - over te maken. Ter illustratie: 1 ethereum is dinsdag bijna 3200 euro waard en een bitcoin iets meer dan 55.000 euro.

Andere veroordelingen in de zaak
De aanklager vervolgde drie mannen voor deze zaak. De 22-jarige Ivan J. werd eerder vrijgesproken, wegens gebrek aan bewijs. De 19-jarige Mohammed A. uit Lelystad werd voor zijn aandeel veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan één voorwaardelijk.

S. was dinsdag aan de beurt om zijn verhaal te doen. Hij legde uit dat hij door iemand werd gevraagd om ethereum om te wisselen naar bitcoin. "Hij wist niet hoe dat moest." Dat zou volgens hem verklaren waarom er een dag na de diefstal 0,959 ethereum in zijn digitale portemonnee verscheen, die direct werd doorverkocht voor bitcoin.

Wie hem benaderde, wilde hij niet zeggen. "U weet zelf waar deze jongens toe in staat zijn, daar heb ik niet zo’n zin in", zei hij.

Gaspistool
De officier denkt dat zijn rol veel groter is geweest, dan hij doet vermoeden. Volgens de politie wordt S. genoemd in de afgetapte telefoongesprekken van A., die daarin klaagde dat ‘Aatje’, zoals S. ook wel eens wordt genoemd, hem niet had betaald voor de klus.

Bovendien lijkt het omgebouwde gaspistool dat werd gebruikt bij de diefstal en bij A. onder zijn matras werd gevonden, heel veel op een wapen dat op foto’s in S.’ telefoon stond.

Op diezelfde telefoon werd ook veel gezocht naar manieren om een gaspistool om te bouwen naar een echt pistool. "Ik vind wapens interessant ja", reageerde hij daar laconiek op.
Dat kan overigens best wel eens kloppen, want de jonge Lelystedeling moest ook voorkomen voor verboden wapenbezit en een schietpartij op 12 september 2022.

Daarbij zou iemand blind zijn geraakt aan een oog. En hij zou ook drugs in bezit hebben gehad en hebben gehandeld in cocaïne.

Minderjarig
Omdat S. nog minderjarig was toen dit speelde, werden die onderdelen van de rechtszaak achter gesloten deuren behandeld. Om die reden werden ook zijn persoonlijke situatie en achtergrond zonder toeschouwers besproken.

Als het aan de officier ligt, moet S. voor de diefstal bijna 11.000 euro aan verdiensten terugbetalen aan de Staat. Daarnaast zou hij in totaal 14.500 euro aan emotionele schades moeten betalen aan de twee slachtoffers in die zaak.

En natuurlijk de waarde van de cryptovaluta die werd gestolen, min de 1,45 bitcoin die Justitie terug wist te vinden.

Terugbetaling aan slachtoffer bepaald door koers
Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van de koers van de cryptomunt, vertelde de advocaat van het slachtoffer. Ten tijde van de diefstal waren de gestolen bitcoin zo’n 30.000 euro waard.

Verder eiste de aanklager drie jaar cel, waarvan één voorwaardelijk plus een jaar jeugddetentie voor de misdrijven die hij zou hebben gepleegd als minderjarige.

De uitspraak van de rechtbank is op 30 juli.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel