Wethouder wil inspraak bewoners bij bouwprojecten tegen het licht houden

LELYSTAD • Wo 17 juli 2024 | 10:56 • Woensdag 17 juli 2024 | 10:56

Lelystedelingen krijgen mogelijk in een eerder stadium inspraak bij bouwplannen voor woningen in bestaande wijken. Het college van burgemeester en wethouders is bereid te kijken naar de huidige vorm van participatie en of dit anders moet.

Die toezegging deed wethouder Piet van Dijk dinsdagavond in de gemeenteraad in een debat over de plannen voor een appartementencomplex in de wijk De Veste.

Omwonenden vinden dat ze onvoldoende inspraak hebben gehad bij het plan om op een kavel aan de Stationsdreef 48 appartementen te bouwen. Zij vrezen parkeeroverlast en willen het veldje behouden als groen en losloopveld voor honden.

Projectontwikkelaar
Het werd de gemeenteraad pas vorige week in een commissievergadering duidelijk dat volgens de geldende procedures omwonenden slechts beperkt inspraak hebben bij de bouwplannen voor dertien locaties in de stad.

Ze kunnen weliswaar een zienswijze indienen, maar pas als een bestemmingsplan is goedgekeurd en een projectontwikkelaar is gevonden, is het aan de ontwikkelaar om omwonenden erbij te betrekken. Dat verbaasde toen al de InwonersPartij.

De ChristenUnie-raadslid Jarno Volmer zei dinsdag dat "we als raad de hand in eigen boezem moeten steken dat we dit in 2022 zo hebben geregeld."

Er drukt volgens hem een zware taak op de schouders van de projectontwikkelaar om de inspraak goed te regelen. Ook de SP vindt dat "we echt interesse moeten hebben in wat de bewoners vinden."

Daarop zei wethouder Van Dijk dat hij bereid is om te kijken of de participatie anders kan. "Dat is een toezegging." Waarmee nog niet is gezegd dat de inspraak daadwerkelijk gaat veranderen.

De Veste

Plan De Veste gaat door
Voor de bewoners van De Veste komt het dus straks aan op goed overleg met een projectontwikkelaar. Want de 48 appartementen mogen er komen. De raad heeft het bestemmingsplan goedgekeurd, dat een bouwhoogte van vijftien meter toestaat. Hoe het complex vorm wordt gegeven is dus aan de ontwikkelaar.

Een voorstel van de PVV om helemaal geen appartementen te bouwen en het veld leeg te laten werd weggestemd. De andere fracties willen niet tornen aan de dertien bouwlocaties in de stad, die in 2021-2022 na een uitgebreid proces zijn aangewezen.

Die zijn allemaal nodig om aan de grote vraag naar woningen te voldoen, al stelde de PVV dat er elders in Lelystad voldoende plek is om te bouwen.

Buitenhof
Als het om inspraak gaat, zijn ook bewoners van de wijk Buitenhof niet tevreden. Zij vroegen de raad aan het begin van de vergadering om de gehele zienswijzeprocedure voor een appartementencomplex opnieuw te doen.

De bewoners vinden het complex om meerdere redenen niet passen in hun wijk en hadden hierover zienswijzen ingediend. Die heeft de gemeente begin dit jaar allemaal afgewezen.

Uit gemeentelijke stukken die de bewoners sindsdien via een zogeheten WOO-procedure hebben opgevraagd, blijkt hen dat de reactie van de gemeente feitelijk zou zijn gedicteerd door de projectontwikkelaar.

Plannen Buitenhof

Misleid
Ook vinden ze dat wethouder Van Dijk hen in een gesprek in mei heeft misleid door te stellen dat bezwaar maken tegen de reactie van de gemeente geen nut zou hebben, omdat het plan toch wel doorgaat.

De Buitenhof-bewoners willen nu in gesprek met de gemeenteraad om met hen alle zorgen te bespreken over wat er in hun ogen is misgegaan in de inspraakprocedure en communicatie.

Woontorens
Appartementen waren ook onderwerp van gesprek bij bespreking van het bestemmingsplan voor het Theaterkwartier. Forum voor Democratie wilde tegenhouden dat er 32 meter hoge woontorens kunnen komen rondom het huidige Nelson Mandelaplantsoen bij de Agorabaan.

Die torens ontnemen bewoners van de aangrenzende wijk De Stelling letterlijk het licht en dat vindt Forum ongewenst. Een meerderheid verwierp het voorstel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel