Raad Lelystad wil St Jansdal onder druk zetten over terugkeer geboortezorg

LELYSTAD • Wo 17 juli 2024 | 11:17 • Woensdag 17 juli 2024 | 11:17

De gemeente Lelystad moet actiever met het St Jansdal-ziekenhuis, zorgverzekeraars en andere partners in gesprek over de terugkeer van een volwaardige afdeling geboortezorg in het ziekenhuis. Zij moet hiervoor steun zoeken bij het ministerie van VWS.

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft hierover dinsdagavond een motie van de PVV aangenomen. Een motie van GroenLinks, die ook opriep tot versterking van het zorgaanbod op de toekomstige zorgcampus, kreeg eveneens brede steun.

Die laatste motie werd door het college zelf en enkele tegenstemmers weliswaar als sympathiek ervaren, maar ook overbodig. In het raadsakkoord is al afgesproken dat de gemeente zich inzet voor versterking van de ziekenhuiszorg. Maar het is aan St Jansdal om te bepalen welke zorg uitvoerbaar is.

Intensive care
De ChristenUnie, PvdA en VVD wezen de PVV er op dat voor volwaardige geboortezorg ook een intensive care nodig is. Die heeft St Jansdal na de overname van het MC Zuiderzeeziekenhuis juist uit Lelystad weggehaald, omdat het niet lukte om die overeind te houden.

Toch vindt de PVV dat het college zich meer moet inspannen. Ook JongLelystad vindt St Jansdal niet altijd "pro-actief" genoeg en denkt dat de motie en brief een signaal naar het ziekenhuis zijn.

Wethouder Piet van Dijk wees er op dat de PVV wellicht zelf meer kan lobbyen bij het kabinet. Daar is Fleur Agema namens de partij sinds kort minister voor Volksgezondheid.

ANP
Kunstwerken
De gemeenteraad nam unaniem een voorstel van de Inwonerspartij aan, dat opriep om de vijf kunstwerken voor het ziekenhuis een nieuwe plek te geven op het terrein van de toekomstige zorgcampus.

De kleurige kunstwerken verbeelden menselijke organen en zijn gemaakt door cardioloog en kunstenaar Menno Baars.

St Jansdal gaat in 2026 een nieuw, compacter ziekenhuis bouwen. Het bestaande gebouw wordt na 2028 gesloopt. In een parkachtig gebied komt dan plek voor zorgappartementen en andere zorginstellingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel