Recyclingbedrijf mag piepschuim niet hoog opslaan, rechter tikt college Urk op de vingers

URK • Di 16 juli 2024 | 20:30 • Dinsdag 16 juli 2024 | 20:30

De Vries Recycling op Urk mag het piepschuim dat op het terrein ligt voorlopig nog steeds niet hoger opslaan dan de keerwandhoogte van 2,14 meter. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht bepaald zonder dat er een zitting was. Er was namelijk gebrek aan nieuwe informatie in de zaak en daarvoor werd het college van Urk op de vingers getikt.

Schildersbedrijf Snijder BV aan de Oostwal op Urk vroeg het college eerder handhavend op te treden tegen buurman De Vries Recycling. De opslag van het piepschuim zou voor brandgevaar zorgen omdat het hoog was opgeslagen en volgens Snijder te dicht bij hun schildersbedrijf. Bij brand zou het gemakkelijk kunnen overslaan. Verder zou er geuroverlast zijn en zouden ook de benodigde milieuvergunningen ontbreken.

Gang naar de rechter
Het college kende in december 2023 het handhavingsverzoek toe op het gebied van de brandveiligheid. Het droeg De Vries op aanpassingen te doen bij de opslag van het piepschuim zodat wel aan de voorwaarden werd voldaan. De opslag op zich bleef wel toegestaan en het zou ook nog steeds hoger mogen dan de keerwand. Dit was voor het schildersbedrijf niet voldoende. Het stapte in april naar de voorzieningenrechter met de eis dat de gemeente het bedrijf van de buurman stil zou leggen.

Deze eis werd niet ingewilligd, maar de rechter bepaalde in mei wel dat de opslag niet hoger mocht worden dan de 2,14 meter hoogte van de keerwand. Saillant bij de behandeling van de zaak was dat het schildersbedrijf met een eigen onderzoek kwam dat uitwees dat er onjuiste berekeningen in het rapport van de gemeente zaten, die de basis vormden voor het toestaan van hogere opslag, boven de keerwand.

Recyclingbedrijf vecht besluit aan
In juni kwam De Vries Recycling met het verzoek bij de rechter om de bepaling - de zogenoemde voorziening - van begin mei op te heffen. Ze zouden schade lijden omdat voorraden zich zouden ophopen en omdat ze naar alternatieve opslagruimte moesten zoeken. Er werd opnieuw naar het deskundigenrapport van de gemeente verwezen.

Daarop voerde in juli het schildersbedrijf opnieuw aan de hand van het eigen rapport aan, dat de berekeningen in het rapport van de gemeente niet correct zijn. De rechtbank stelt nu dat er nog niets in de zaak is veranderd omdat de gemeente er niet voor heeft gekozen om een andere deskundige in te schakelen.

College Urk niet voortvarend genoeg
"Onder deze omstandigheden ziet de voorzieningenrechter geen aanleiding om de getroffen voorlopige voorziening op te heffen", zo luidt het oordeel van de rechtbank. "De voorzieningenrechter vindt dat het college in deze zaak voortvarender moet handelen. Door niet te reageren heeft het college ten opzichte van de situatie in april 2024 alleen maar meer onduidelijkheid gecreëerd."

Behalve het niet inschakelen van een andere deskundige rekent de rechter het college ook aan dat er nog geen duidelijkheid is gegeven over de mogelijke geuroverlast en over het al dan niet aanwezig zijn van de benodigde milieuvergunningen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel