17 jaar cel voor mislukte moordaanslag, slachtoffer werd 14 keer geraakt

LELYSTAD • Di 16 juli 2024 | 14:34 • Dinsdag 16 juli 2024 | 14:34

Een 21-jarige man uit Lelystad is dinsdag in Zwolle veroordeeld tot 17 jaar cel. Hij schoot in januari 2022 in de Dominicaanse Republiek een voortvluchtige landgenoot neer. De man werd 14 keer geraakt, maar overleefde de moordaanslag.

Het slachtoffer werd in januari 2022 in het toeristenstadje Las Terrenas in de Dominicaanse Republiek beschoten door twee mannen vanaf een scooter. In het ziekenhuis vertelde hij een agent dat de schutter een gouden tand heeft.

Na beelden in Opsporing Verzocht herkenden familieleden de 21-jarige man uit Lelystad als de schutter. Hij heeft ook een gouden tand.

Het slachtoffer wordt gezien als lid van een moordcommando dat de 'tattookillers' wordt genoemd. Hij knipte als verdachte in een moordzaak in januari 2020 zijn enkelband door en vluchtte naar de Dominicaanse Republiek. Daags na de aanslag werd hij uit het ziekenhuis ontslagen en op het vliegtuig naar Nederland gezet.

Telefoon afgeluisterd
De schutter uit Lelystad is ook veroordeeld voor drugshandel in zijn woonplaats. Zijn telefoon werd lange tijd afgeluisterd.

Zijn oma, bij wie hij vóór de aanslag in januari 2022 inwoonde, verklaarde dat de jongeman leefde van de handel in drugs. Eén van zijn klanten heeft hem ook herkend van foto's als de schutter achterop de scooter.

Met hem stonden nog drie anderen terecht. De hoogste straf was voor een man uit Amersfoort die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als de 'moordmakelaar'. Hij kreeg 23 jaar cel.

Straffen hoger dan eis
De straffen zijn hoger dan door het Openbaar Ministerie geëist. Tegen de 'moordmakelaar' was 21 jaar geëist en tegen de Lelystadse schutter 15 jaar.

De rechters kregen uit de berichten die de mannen over de opdracht deelden een beeld van een gewetenloze organisatie die het plegen van ernstige geweldsmisdrijven ziet als gewoon werk. "Een mensenleven is voor hen niets waard", zei de rechter dinsdag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel