Tbs-maatregel Herman de K. (32) twee jaar verlengd voor moord in Emmeloord

EMMELOORD • Ma 15 juli 2024 | 21:41 • Maandag 15 juli 2024 | 21:41

Complimenten klinken er voor zijn inzet en harde werk, hij mag zichzelf best wat vaker een schouderklopje geven. Er wordt gelachen en gegrapt, waardoor je maandagmiddag bijna zou vergeten waarom de 32-jarige Herman de K. uit Emmeloord in de rechtbank in Lelystad zit: voor verlenging van de tbs-maatregel die hij opgelegd kreeg omdat hij in 2014 samen met zijn vader in Emmeloord Cor Verolme om het leven bracht.

"Ik werk voor het eerst van mijn leven voor een baas, hoe mooi wil je het hebben?", zegt De K. triomfantelijk tegen de rechters. Hij bevindt zich inmiddels op de resocialisatieafdeling van een tbs-kliniek in Nijmegen en heeft werk buiten de poort.

Vier dagen per week stapt hij op zijn fiets voor een ritje van een half uur naar zijn werkplek. "Ik ben hard aan het werk om eigen verantwoordelijkheid te nemen, gezondere keuzes te maken. Twee jaar geleden stond ik er nog wat wisselvallig in, nu ben ik echt aan het oefenen met situaties."

'Dit kon zo niet verder'
Dat ziet de rechtbank ook in rapporten van psycholoog en psychiater en horen ze maandagmiddag uit de mond van De K. zijn behandelcoördinator. Met zijn vader, met wie hij in december 2014 aan de Noorderkroon in Emmeloord Cor Verolme om het leven bracht,
heeft hij wel contact. Volgens De K. stuit het zijn vader tegen de borst dat zijn zoon naar zichzelf is gaan kijken en de omstandigheden waarin hij is opgegroeid.

"Er moest ook wel wat veranderen in mijn gedrag, dit kon zo niet verder. Ik moest onder ogen zien wat voor puin er allemaal opgeruimd moest worden, wat voor teringzooi mijn vader er van heeft gemaakt door zijn opvoeding", zei hij in de rechtbank

Vader en zoon kregen in december 2014 ruzie met het slachtoffer, waarna ze hem met een hamer sloegen en zijn nek braken. Daarna werd het huis in brand gestoken. Het is nog altijd onduidelijk waar de ruzie tussen de mannen over ging.

Twee jaar verlenging
"Het is niet niks waarvoor u bent veroordeeld, maar het is ook niet niks als ik lees wat u allemaal hebt moeten meemaken in uw jonge leven", reageert de officier van justitie. "Als u dit zo volhoudt, dan stemt mij dat heel erg gerust over de komende periode. Blijf er vertrouwen in houden dat er licht gloort aan het einde."

Ze vraagt om twee jaar verlenging van de tbs-maatregel. De rechtbank gaat daar in mee. "We gaan de tbs-maatregel met twee jaar verlengen, want dat is nog nodig", zegt de voorzitter van de rechtbank, "maar het is een heel groot compliment waard, zo hard als u aan het werk bent."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel