Organisatie jeugdspelen hoopt alsnog in 2026 een Almeerse editie te organiseren

ALMERE • Di 16 juli 2024 | 16:43 • Dinsdag 16 juli 2024 | 16:43

Stichting Partnersteden Almere, organisator van de International Youth Games, is in gesprek met de gemeente Almere om te kijken of er toch mogelijkheden zijn om de spelen tot 2026 door te laten gaan.

In maart werd bekendgemaakt dat de subsidie werd stopgezet en dat Almere na veertig jaar niet meer kan meedoen. "We willen de cirkel rond maken en het evenement op een mooie manier afsluiten", zegt Stephan Melein, voorzitter van de stichting.

Almere organiseert sinds 1984 samen met de partnersteden Aalborg in Denemarken, Lancaster in Engeland en Rendsburg in Duitsland ieder om de vier jaar de Vriendschapspelen.

Onzeker
In 2026 is Almere weer aan de beurt om de spelen te organiseren, maar met het wegvallen van de subsidie lijkt dit echter onzeker.

Vanaf volgend jaar kan Almere niet meer meedoen aan het evenement. Over een week vertrekken de Almeerse sporters naar de Duitse partnerstad Rendsburg.

120 Almeerse kinderen tussen de 13 en 16 jaar nemen het op tegen ongeveer 800 deelnemers uit de overige steden, misschien wel voor de allerlaatste keer.

De subsidie wordt stopgezet omdat er te weinig animo zou zijn voor het evenement. Maar dat is volgens Melein niet waar: "We krijgen juist meer aanmeldingen dan verwacht."

Onderzoeken
De stichting gaat onderzoeken of Almere met het huidige beschikbare budget, eventueel met aanpassingen, de komende twee jaar toch kan deelnemen aan de International Youth Games.

"Ik hoop dat we het in 2026 kunnen afsluiten. Als we daarna geen subsidie meer krijgen, begrijp ik dat", vertelt Melein.

Er zijn al gesprekken geweest met de gemeente en de stichting heeft verschillende bezuinigingsvoorstellen gedaan.

"Het duurste onderdeel is cultuur, waarbij we altijd een voorstelling organiseren met een theaterschool. Hoe jammer we het ook vinden, cultuur is wel de grootste kostenpost. We hebben ook gevraagd of we de zaal gratis kunnen gebruiken."

Hoopvol
De gemeente Almere gaat de komende zes maanden onderzoeken of deze voorstellen haalbaar zijn. "Ik heb nog niet een heel goed gevoel hierover, maar ik blijf hoopvol", zegt Melein.

Mocht de stichting het benodigde geld niet via deze weg kunnen bemachtigen, dan overwegen zij om via de politiek steun te zoeken, een crowdfunding op te zetten of grote organisaties om hulp te vragen.

Dit verhaal is gemaakt door Iris van Ree. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel