Vijftien jaar cel geëist tegen man uit Lelystad voor moordaanslag Dominicaanse Republiek

LELYSTAD • Ma 13 mei 2024 | 13:52 • Maandag 13 mei 2024 | 13:52

Tegen vier mannen zijn maandag in Zwolle jarenlange celstraffen geëist voor hun poging in de Dominicaanse Republiek een Nederlander dood te schieten. Een 21-jarige man uit Lelystad wordt door het Openbaar Ministerie als de schutter gezien. Hij hoorde vijftien jaar cel tegen zich eisen.

Het slachtoffer werd in januari 2022 in het toeristenstadje Las Terrenas in de Dominicaanse Republiek beschoten door twee mannen vanaf een scooter. Hij werd veertien keer geraakt, maar wist te ontkomen.

In het ziekenhuis vertelde hij een agent dat de schutter een gouden tand heeft. Na beelden in Opsporing Verzocht herkenden familieleden de 21-jarige man uit Lelystad als de schutter. Hij heeft ook een gouden tand.

Drugshandel in Lelystad
Daarnaast wordt de man uit Lelystad ook verdacht van drugshandel in zijn woonplaats. Zijn telefoon werd lange tijd afgeluisterd. Zijn oma, bij wie hij vóór de aanslag in de Dominicaanse Republiek woonde, verklaarde dat de jongeman leefde van de handel in drugs.

Eén van zijn klanten heeft hem ook herkend van foto's als de schutter achterop de scooter. De vermeende schutter heeft ontkend betrokken te zijn bij de aanslag. Hij was slechts op vakantie in de Dominicaanse Republiek, zo verklaarde hij eerder.

Ridouan Taghi
De hoogste eis was voor een man uit Amersfoort die wordt gezien als de 'moordmakelaar'. Hij hoorde 21 jaar cel tegen zich eisen. Deze man zou de schutter uit Lelystad hebben aangestuurd.

Het OM meldde dat het onderzoek naar deze moordmakelaar was gestart na de tip dat die persoon een belangrijke rol had binnen de groep van Ridouan Taghi. Hij zou actief naar 'hitters' en 'spotters' zoeken. Met hitters worden de schutters bedoeld, de spotters moeten het doelwit traceren. De man uit Lelystad zou een van die hitters geweest zijn.

Moordcommando 'de tattookillers'
Volgens het OM reisden medio november 2021 de vermoedelijke bestuurder van de motorscooter en de schutter samen vanuit Lelystad naar de Dominicaanse Republiek. De spotter was al eerder afgereisd. Ze kwamen niet samen terug.

De man uit Lelystad moest naar verluid langer blijven omdat hij zijn opdracht niet goed had uitgevoerd omdat het slachtoffer niet was overleden. Het slachtoffer zou zelf deel uitmaken van een moordcommando dat de 'tattookillers' wordt genoemd. Waarom hij in deze zaak het doelwit was, is niet bekend.

De rechtbank doet op 16 juli uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel