Meerpaaldagen gaan door: 'Met subsidie van gemeente en sponsorgeld'

DRONTEN • Di 16 juli 2024 | 7:52 • Dinsdag 16 juli 2024 | 7:52

De Meerpaaldagen in Dronten gaan dit jaar door. Dat zegt de organisatie. Die had een tekort van 20.000 euro, maar dat bedrag is inmiddels geslonken naar 7.000 euro. Daarvan komt een groot deel van gemeentelijke subsidie en een kleiner deel voor de maaltijden voor vrijwilligers wordt gesponsord, zegt organisatielid Bert Jan Idzinga.

Het dorpsfeest van Dronten van 8 tot 10 augustus kent een vol programma. Dit jaar zijn er weer bekende activiteiten zoals een braderie en seniorenmiddag. Ook volgt een tweede editie van het Kinderpopfestival en is er de tiende editie van de Meerpaalrit, voor oldtimer bromfietsen.

Minder landelijke artiesten
Wel valt op dat er minder landelijke artiesten zijn geprogrammeerd. Op de donderdagavond treedt zanger Marco Schuitmaker op, een avond later staan onder meer 2Brothers on the 4th Floor op het podium. Op zaterdag is er geen landelijke artiest terwijl dit anders wel zo was.

"Daar zie je het tekort in maar over het algemeen komen mensen in Dronten voor de gezelligheid", zegt Idzinga. "De grote namen zijn bijzaak." Na het nieuws over het tekort van 20.000 euro schoten ondernemers te hulp, zegt hij. Zo gaven ze een ruimere bijdrage of een extra korting. Ook sponsorden ze lokale artiesten of bands.

'Meer subsidie van gemeente nodig'
Het evenement wordt breed gedragen door het bedrijfsleven, ziet Idzinga. Volgens hem staat het aantal dagen van de Meerpaaldagen dan ook niet ter discussie. Het levert onderaan de streep ook nauwelijks iets op, zegt hij. Toch hoopt hij wel op meer subsidie voor het evenement. Dat was ooit 5.000 gulden en werd 5.000 euro en dat is daarna nooit meer aangepast, stelt Idzinga.

Ook wordt gekeken of de Meerpaaldagen weer in het laatste weekend van de zomervakantie kunnen worden gehouden. Dat was vroeger ook zo, maar dat veranderde door Lowlands. Het is vanwege de zomervakantie handiger, zegt Idzinga. En beide evenementen vallen tot 2030 maar één keer in hetzelfde weekend, valt hem op.

'Oplossing op komst voor De Meerpaal'
De organisatie is met De Meerpaal in gesprek over het theater als uitvalsbasis. Het is tijdens de Meerpaaldagen dé plek voor vrijwilligers, kleedkamers en veiligheidsoverleg. Alleen moest extra geld worden neergelegd en dat is er niet. Voor dit jaar lijkt er een oplossing op komst, aldus Idzinga.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel