Directeur De Meerpaal verrast over besluit Meerpaaldagen: Nog geen gesprek geweest

DRONTEN • Do 4 juli 2024 | 18:10 • Donderdag 4 juli 2024 | 18:10

Directeur Janita Tabak van De Meerpaal is verrast dat stichting ProDronten de publiciteit zoekt zonder eerst om tafel te gaan. Woensdag liet de organisator van de Meerpaaldagen weten dat er financiële problemen dreigen, omdat het De Meerpaal huur gaat rekenen voor het gebruik van de voorzieningen.

Voorheen maakte ProDronten gratis gebruik van de ruimtes van het cultuurcentrum, maar daar is nu een einde aan gekomen. De Meerpaal wil de kosten gelijktrekken met andere organisaties. "Wij vinden dat best moeilijk uitlegbaar aan alle andere partijen die wel huur betalen", zegt directeur Janita Tabak van De Meerpaal.

Voorzitter Abe Stam zegt dat het gaat om een kostenstijging van 8.000 euro. De Meerpaaldagen worden mogelijk gemaakt door de inzet van maar liefst 160 vrijwilligers en diverse artiesten. Tot nu toe konden die gebruik maken van onder meer de kleedkamers in De Meerpaal. De organisatie zegt dat zij door gestegen kosten een tekort heeft van 10.000 tot 15.000 euro, dat is ongeveer 10 procent van de totale begroting.

Verbazing over gang van zaken
Janita Tabak van De Meerpaal zegt verbaasd te zijn over de gang van zaken. Volgens de directeur is er alleen een offerte opgemaakt voor de voorzieningen die de organisatie van het festival verwacht nodig te hebben. "Zij vragen best veel. Dat betekent dus dat wij daar personeel op moeten inzetten en dat wij zelf dan onze ruimte niet kunnen gebruiken." Ook zegt ze dat het festival mogelijk ook uit de voeten kan met minder voorzieningen, wat direct de kosten zal drukken.

Tabak zegt dat zij via via moest vernemen dat de Meerpaaldagen de samenwerking verbreekt. "Maar we hebben ze wederom uitgenodigd voor een gesprek. In dat gesprek moet je kijken wat je wel kunt doen want we hebben hetzelfde belang."

Politiek reageert op problemen
Stichting ProDronten heeft tot nu toe niet op het aanbod tot gesprek gereageerd. In plaats daarvan heeft de organisatie de publiciteit gezocht en een beroep gedaan op de politiek in Dronten om financieel bij te springen. Meerdere politieke partijen hebben daarop inmiddels gereageerd. Zij willen weten of de subsidie omhoog kan en of het evenement ondersteund kan worden door bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van het gemeentehuis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel