Dronten zonder Meerpaaldagen 'ondenkbaar', maar gemeente kan niet helpen

DRONTEN • Do 4 juli 2024 | 20:32 • Donderdag 4 juli 2024 | 20:32

De Meerpaaldagen zijn een begrip in Dronten, maar de gemeente kan het gemeentehuis niet beschikbaar stellen als ruimte voor de organisatie tijdens het festival. Dat bleek tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond, waarbij wethouder Siert Jan Lap vragen over de financiële situatie van de Meerpaaldagen beantwoordde.

ProDronten, de organisatie achter het evenement, zit namelijk in geldnood. Door een tariefverhoging van 8.000 euro voor het gebruik van kleedkamers in De Meerpaal, komt de organisatie geld tekort. Als het zo doorgaat, moet er misschien een dag van het festival af, zei de voorzitter van ProDronten, de organisator, eerder tegen Omroep Flevoland.

Lees ook: Meerpaaldagen in geldnood: 'Mogelijk minder dagen'

De VVD stelde in de raadsvergadering vragen over de situatie. "De Meerpaaldagen staan ons dichtbij", zei fractievoorzitter Barry Hoogezand. Hij wilde onder meer weten of het gemeentehuis niet gebruikt kon worden voor kleedkamers en andere benodigde ruimtes.

Zorgen herkend
Volgens wethouder Lap worden de zorgen van de Meerpaaldagen herkend door het college van burgemeester en wethouders. De uitdagingen die organisaties hebben bij het organiseren van gratis evenementen worden steeds groter en de kosten worden steeds hoger. Als voorbeeld noemde Lap het Pieperfestival in Noordoostpolder dat ook in de problemen raakte door te hoge kosten.

Maar volgens de wethouder heeft de gemeente geen rol in deze Meerpaal-situatie. Het gaat namelijk om afspraken tussen twee organisaties. De enige rol die de gemeente heeft is het verlenen van vergunningen. Verder geeft de gemeente een beetje subsidie.

'Gemeentehuis is niet voor evenementen'
Op de vraag of het gemeentehuis misschien beschikbaar gesteld kan worden tijdens de Meerpaaldagen, zei de wethouder nee. Tijdens de renovatie van het 'Huis van de Gemeente' is namelijk afgesproken dat het gemeentehuis niet voor dit soort evenementen beschikbaar wordt gesteld. Ook mag het niet vanwege de Wet Markt en Overheid. De gemeente moet de concurrentie met ondernemers beperken.

Daarnaast zijn er ook andere organisaties die te maken hebben met hogere kosten. "Als je aan de ene buurvrouw een bloemetje geeft, moet je ook een bloemetje geven aan de andere buurvrouw", zei burgemeester Jean Paul Gebben.

De Meerpaaldagen zijn volgens wethouder Lap een festiviteit die in Dronten thuishoort. "We zijn natuurlijk allen betrokken of een fijne gebruiker ervan", zei hij. "Dronten zonder Meerpaaldagen is bijna ondenkbaar." Hij hoopt dat het festival kan blijven. Volgens hem moet er door de organisatie hard worden gewerkt om de Meerpaaldagen voldoende toekomstbestendig te houden.

Verrast
Directeur Janita Tabak van de Meerpaal liet donderdag aan Omroep Flevoland weten verrast te zijn dat de organisatie van de Meerpaaldagen de publiciteit zocht zonder eerst om de tafel te gaan. Voorheen kon ProDronten gratis gebruik maken van de ruimtes van het cultuurcentrum, maar dat was volgens de Meerpaal moeilijk uitlegbaar aan andere partijen.

Lees ook: Directeur De Meerpaal verrast over besluit Meerpaaldagen: Nog geen gesprek geweest

Daarom wil De Meerpaal de kosten gelijktrekken met andere organisaties. Volgens de directeur is de kostenstijging ook nog niet definitief, maar is er alleen een offerte gemaakt voor de voorzieningen die de organisatie nodig heeft. Tabak zegt dat zij via via moest vernemen dat de Meerpaaldagen de samenwerking verbreekt. ProDronten is uitgenodigd om toch nog om de tafel te gaan, maar de organisatie heeft daar nog niet op gereageerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel