Emmeloorder zou vuurwerkaanslag in Rotterdam hebben voorbereid, cel geëist

EMMELOORD • Ma 8 juli 2024 | 12:31 • Maandag 8 juli 2024 | 12:31

Het Openbaar Ministerie heeft twintig maanden cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist tegen een man uit Emmeloord omdat hij een mislukte vuurwerkaanslag in Rotterdam zou hebben voorbereid. Hij was toen achttien jaar oud.

De Emmeloorder stond maandag voor de rechter in Dordrecht. Hij bekende de aanslag te hebben voorbereid, maar wilde niet zeggen in opdracht van wie.

Bij het pand van de firma Van Leeuwen Recycling Rotterdam in de wijk Charlois was een dag eerder ook al een poging gedaan om een vuurwerkbom te plaatsen. Een dag na de tweede mislukte aanslag vond er daadwerkelijk een ontploffing plaats, ondanks aangescherpte beveiliging.

Explosiehoofdstad
"Rotterdam staat bekend als explosiehoofdstad van Nederland", zei de officier van justitie maandag. "In de meeste gevallen gaat het om een conflict in het drugsmilieu, maar er kan ook sprake zijn van kopieergedrag, familieruzies of financiële motieven."

De man uit Emmeloord kreeg opdracht voor het plegen van de vuurwerkaanslag, maar vond het plaatsen van het explosief zelf te spannend. Hij vroeg daarom aan een Almeerder dit te doen, bleek tijdens de zitting.

Almeerder al eerder veroordeeld
Deze 18-jarige Almeerder werd op 13 oktober 's nachts in Rotterdam opgepakt. Hij zat op een muurtje in de buurt van het recyclingbedrijf, met een explosief in een tas. Het explosief van ruim een kilo was gemaakt van zogenoemd flitspoeder, het kruit dat in het illegale knalvuurwerk Cobra's zit.

De Almeerder werd voor het bezit van dit explosief al eerder veroordeeld tot zes maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Omdat hij buiten het terrein werd aangehouden, vond het OM het niet bewezen dat hij daadwerkelijk een aanslag probeerde te plegen.

Derde verdachte
In de zaak stond maandag nog een derde verdachte terecht. Deze man uit Dordrecht werd door de Emmeloorder ingeschakeld als chauffeur voor de Almeerder die de vuurwerkbom zou plaatsen.

"Mijn cliënt heeft als tussenpersoon anderen ingeschakeld, maar was niet de daadwerkelijke opdrachtgever", benadrukte zijn advocaat. Wie dat wel was, wil de verdachte niet zeggen uit angst voor represailles.

Uit onderzoek is gebleken dat de drie verdachten in de periode ervoor veelvuldig contact met elkaar hadden. De Emmeloorder bracht de Almeerder op de bewuste nacht met de auto naar Dordrecht, waar de man overstapte in de auto van de man uit Dordrecht.

Het motief van de opdrachtgever is onbekend; dat van de verdachten was geld. De chauffeur kreeg 50 euro, de uitvoerder zou 1500 euro krijgen en de tussenpersoon 2000 euro. "Maar het heeft me niets dan ellende gebracht", liet de laatste weten aan de rechter. Hij en de chauffeur werden vier maanden na de mislukte aanslag opgepakt.

Levensgevaarlijk
Tegen de chauffeur uit Dordrecht is negen maanden cel geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk. "Levensgevaarlijk gedrag", noemt de officier van justitie het voorbereiden van de mislukte aanslag.

"Als de vuurwerkbom per ongeluk was geëxplodeerd in een woning, waar ze meestal vervaardigd worden, was het leed niet te overzien geweest."

De rechter doet uitspraak op vrijdag 19 juli.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel