Geen maatregelen nodig voor spitsfiles op toegangsweg Dronten-West

DRONTEN • Ma 8 juli 2024 | 15:04 • Maandag 8 juli 2024 | 15:04

Op korte termijn zijn er geen maatregelen nodig om de doorstroming op de Rivierendreef in Dronten aan te pakken. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoorden op vragen van de VVD over spitsfiles in Dronten-West.

De VVD wil graag dat de gemeente de spitsfiles aanpakt. Volgens fractievoorzitter Barry Hoogezand is de wijk nu groter dan Biddinghuizen en Swifterbant. Maar hij telt maar twee wegen om de wijk in en uit te kunnen. Steeds vaker staan bewoners van de wijk in de file.

Die files leiden weer tot vertraging en volgens Hoogezand ook tot irritatie. Zo duurt het voor de ondernemers langs de Rivierendreef ook lang voordat ze de weg op kunnen draaien en kunnen werknemers soms niet bij het bedrijf komen.

Nog meer drukte
De partij verwacht dat die verkeersdrukte alleen maar toeneemt, omdat er nog steeds nieuwe woningen in West gebouwd worden en er ook steeds meer bedrijven zich in Dronten vestigen.

De fractie wilde van het college weten of die de spitsfiles herkent en of de drukte gevolgen heeft voor de veiligheid, bijvoorbeeld voor de aanrijdtijden van de politie, brandweer en ambulance bij calamiteiten.

College: Rivierendreef is niet drukker
In antwoorden op die vragen schrijft het college dat het de drukte herkent, maar dat er geen toename van verkeer is. In de afgelopen zes jaar zijn er vier verkeerstellingen uitgevoerd. Daaruit blijkt dat er gemiddeld tussen de 9.000 en 10.500 motorvoertuigen op een werkdag over de weg rijden en er is geen toename te zien.

Wel constateert het college dat het in de spitsperioden op maandag, dinsdag en donderdag drukker is en het verkeer minder snel doorstroomt. Maar van grote filevorming kan niet gesproken worden.

Er zal af en toe iets langer gewacht moeten worden of langzamer gereden moeten worden, schrijft het college, en dat hoort bij een spitsperiode. Daarom zijn op korte termijn geen maatregelen nodig.

De Rivierendreef staat wel op de planning voor een grote opknapbeurt in 2026. Of het verbeteren van de doorstroming daarbij kan worden aangepakt, wordt nog onderzocht.

Brandweerauto's kunnen gewoon passeren
Het college heeft ook contact gezocht met de hulpdiensten. Vanuit daar zijn geen signalen gekomen dat er problemen zijn met de aanrijtijden.

Daarnaast is de Rivierendreef een 'behoorlijk brede weg' van ongeveer 7,5 meter breed. Als er een brandweerauto langs moet, is dat mogelijk. Auto's kunnen volgens het college uitwijken op de rijbaan. Langs de Rivierendreef ligt ook een parallelwegenstructuur die gebruikt kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel