Centrada wil verder met onderhoud in Punter, maar stuit op verwilderde tuin

LELYSTAD • Za 6 juli 2024 | 19:30 • Zaterdag 6 juli 2024 | 19:30

De aannemer staat te trappelen om te beginnen aan de volgende fase van het grote onderhoud in de Punter in Lelystad. Maar een bewoonster staat die klus in de weg, zegt Woonstichting Centrada.

De vrouw heeft volgens de verhuurder zoveel troep in haar tuin staan, dat er geen plek is voor de steiger die moet worden geplaatst. Omdat de twee er samen niet uitkwamen, moest de rechter er aan te pas komen.

Volgens de woonstichting is van alles geprobeerd om er met de huurster uit te komen. In december werd haar al verteld dat ze onder meer een koelkast, beeldscherm, houtafval, badkuip, droogrek en tuinstoelen uit haar voor- en achtertuin moest halen, legde de advocaat van Centrada in de rechtszaal uit.

Laatste waarschuwing
In januari werden daar opnieuw afspraken over gemaakt, omdat er niks was gebeurd. In maart ontdekte de verhuurder dat nog steeds niet alles was opgeruimd en kreeg de vrouw opnieuw uitstel.

In de laatste officiële waarschuwing die volgde in april, gaf de verhuurder opdracht om alles binnen een week op te ruimen, de boel te snoeien en ontdoen van onkruid, zodat de aannemer er op 12 juli bij kan als haar woning aan de beurt is. "Maar het is weer niet gelukt en de tijd begint nu te dringen. De onderhoudsklus dreigt nu vertraagd te raken", zei de advocaat van de woonstichting.

Rugklachten
De huurster vertelde de rechter dat ze zelf ook heel graag haar tuin wil opruimen, maar dat dat door rugklachten en gebrek aan geld niet lukt. "Ik woon hier achttien jaar en had tot twee jaar geleden het mooiste voortuintje van de straat", zei ze.

Door privéproblemen raakte haar tuin verwilderd en kwam de troep er te liggen. "Ik heb Centrada meerdere malen om hulp gevraagd, omdat het me zelf niet lukt. Ik heb geen auto om het afval mee te kunnen afvoeren en ook geen geld om dat te laten doen."

'Centrada zou helpen'
Volgens haar zou Centrada haar helpen met het snoeiwerk, waarna zij de rommel zou gaan opruimen. "Maar ze zijn nooit geweest. Ik heb alle spullen nu wel opgeruimd, er staat alleen nog een poort met houtdelen in de tuin. Die heb ik daar neergezet, om ruimte te maken voor de steiger. Als de klus straks klaar is, zet ik die weer op zijn plek."

Zij zegt meerdere keren contact te hebben gezocht met de woonstichting voor hulp bij het snoeien en het afvoeren van het afval, maar kreeg geen gehoor. "En andere buren die ook veel groen in de tuin hebben, hebben geen dreigbrief van de advocaat van Centrada gekregen. Dat vind ik niet eerlijk."

Te veel rommel
Een consulent van de woonstichting vertelde de rechter dat ze geen uitspraken kon doen over eventuele gesprekken met andere buren. En dat zij vindt dat er toch nog steeds te veel rommel in de tuin van de vrouw ligt. "Wij willen het nu geregeld hebben."

En dus vroeg Centrada de rechter om de huurster te verplichten binnen vijf dagen haar tuin op orde te maken en daarna ook netjes te houden. Zo niet, dan zou ze een dwangsom moeten krijgen van 500 euro per dag.

De verhuurder vroeg ook toestemming om de klus zelf te mogen klaren, als de vrouw niet binnen vijf dagen heeft opgeruimd. Dat zou dan op haar kosten moeten gebeuren. De vrouw moet van Centrada dan ook de woning ontruimen en ter beschikking stellen aan de woonstichting, zodat de onderhoudswerkzaamheden aan de binnenkant van het huis ongestoord kunnen worden uitgevoerd.

De rechter doet zo snel mogelijk uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel